Urząd Miasta Łodzi

"Ciężar niewłaściwy" przy dworcu Łódź Fabryczna. Oto nowa instalacja projektu UNIQA Art Łódź

"Ciężar niewłaściwy" to szósta realizacja w ramach projektu UNIQA Art Łódź, organizowanego przez Łódzkie Centrum Wydarzeń. Tym razem jest to czterometrowa rzeźba autorstwa dwójki artystów z Warszawy - Tomasza Górnickiego oraz Chazme. Rzeźba została ustawiona w przestrzeni od północnej strony dworca Łódź Fabryczna przy al. Rodziny Poznańskich. Instalacja składa się z elementów metalowych, betonowych oraz akrylowych.

Rzeźba "Ciężar niewłaściwy" -  fot. Stefan Brajter / UMŁ
Rzeźba "Ciężar niewłaściwy" , fot. Stefan Brajter / UMŁ

Michał Bieżyński, dyrektor artystyczny projektu UNIQA Art Łódź, Łódzkie Centrum Wydarzeń: - Dość długo zajęło nam znalezienie odpowiedniego miejsca pod tę rzeźbę. Zależało nam na tym, aby ta lokalizacja nie była przypadkowa, żeby rzeźba stanęła w miejscu, które będzie do tego z różnych względów właściwe. Z wytypowanych kilku lokalizacji w centrum miasta, uznaliśmy, że pod kątem architektoniczno-infrastrukturalnym, nowoczesna zabudowa dworca Łódź Fabryczna będzie najbardziej adekwatna. Dodatkowe tło, jakie stanowią budynki EC1, znakomicie dopełnia otoczenie rzeźby. Ponadto, uznaliśmy iż warto ożywić artystycznie przestrzeń wokół dworca, tak aby przyjezdni od razu po wyjściu z pociągu lub autobusu mieli styczność z wartościowymi obiektami sztuki.

Rzeźba to dwubryłowa forma o wysokości około czterech metrów, stojąca na podstawie zajmującej ponad metr kwadratowy powierzchni. Podstawa rzeźby to zdekonstruowany, geometryczny postument, spawany z czarnej, gorącowalcowanej stali. Na nim została ustawiona druga część rzeźby - postać człowieka: zbrojony stalą odlew ze sztucznego kamienia (konglomerat żywicy akrylowej), w pięciu miejscach przyspawany prętem żebrowanym do podstawy rzeźby. Obiekt jest impregnowany, uzbrojony wewnątrz oraz dociążony balastem 1000 kg. Nie posiada elementów ruchomych, a wszystkie jego krawędzie zostały w odpowiedni sposób wygładzone. Przewidziane jest, iż z biegiem czasu, dla celów estetycznych, rzeźba pokryje się warstwą rdzy. Ekspozycja rzeźby ma charakter stały.

Twórcy rzeźby, do jej opisu posługują się fragmentem wiersza pt. "Wybudowałem pomnik", autorstwa Horacego:

Wybudowałem pomnik trwalszy niż ze spiżu
strzelający nad ogrom królewskich piramid
nie naruszą go deszcze gryzące nie zburzy
oszalały Akwilon oszczędzi go nawet.

Autorzy tłumaczą że rzeźba "Ciężar niewłaściwy" jest odwróceniem słów Horacego. Człowiek i monolit rozsypują się na naszych oczach. Nie wiemy, czy to rozpad podstawy ciągnie za sobą postać, czy to postać zapada się w sobie, a masa właściwa jej ego pochłania otoczenie. Obydwie materie oddziałują na siebie, jedna burzy stabilność drugiej. Nietrwałość, próżność, przemijanie.

Powiązane aktualności

Polecane aktualności

Rocznica spalenia więźniów Radogoszcza i zakończenia okupacji niemieckiej w Łodzi -  fot. Andrzej Janecki / UMŁ

Cześć ich pamięci! Rocznica spalenia więźniów Radogoszcza i zakończenia okupacji niemieckiej w Łodzi

Andrzej Janecki / BPKSiT

Łodzianie wspomnieli tragiczne wydarzenia, które rozegrały się w styczniu 1945 r. Tuż przed... więcej

Remont kamienicy przy ul. Tuwima 46 potrwa do końca 2019 r. -  fot. Wojciech Markiewicz / UMŁ

4 kamienice i ul. Tuwima do remontu. Powstaną tu m.in. skwery, kawiarnie i plac zabaw

Wojciech Markiewicz / BPKSiT

Wkrótce rozpocznie się remont ul. Tuwima oraz 4 kamienic, w których powstaną komfortowe mieszkania,... więcej

Konferencja prasowa wiceprezydenta Tomasza Treli -  fot. Monika Pawlak / UMŁ

Dodatkowe pieniądze na zimową pomoc dla osób bezdomnych

Monika Pawlak / BRPiNM

Ponad 190 ciepłych posiłków wydano minionej nocy podczas kursu "Autobusu dla potrzebujących", a dwie... więcej

Szkolne prace remontowe kosztować będą od kilku do kilkuset tysięcy złotych. -  fot. CC0 license

W wakacje ponad sto remontów w szkołach i przedszkolach

Agnieszka Łuczak / BPKSiT

197 tegorocznych drobnych inwestycji szkolnych i przedszkolnych kosztować będzie prawie 5,7 mln zł. więcej

Wizualizacja budynku po rewitalizacji -  mat. prasowe

Rewitalizacja zabytkowej szkoły Grohmana. Powstanie tu nowoczesny kompleks biurowo-mieszkalny

Wojciech Markiewicz / BPKSiT

W czwartek odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod inwestycje firmy Royal Mill... więcej

Kalendarz
Kontakt