Secesja na przystankach. Nowy wygląd wiat

Wraz z mieszkańcami wypracowaliśmy nowy wygląd secesyjnych wiat przystankowych. Lepiej ochronią przed wiatrem i deszczem, są bardziej komfortowe i bezpieczne.

Nowa secesyjna wiata na al. Kościuszki przy al. Mickiewicza -  fot. Sebastian Glapiński / UMŁ
Pierwsza nowa secesyjna wiata, stanęła na al. Kościuszki przy al. Mickiewicza , fot. Sebastian Glapiński / UMŁ

Obserwacje pracowników Zarządu Dróg i Transportu, doświadczenie załogi MPK-Łódź i sugestie pasażerów, wypracowały nowy projekt wiat secesyjnych, które montowane są na przystankach w Śródmieściu Łodzi – zabytkowej przestrzeni, w której elementy miejskiej przestrzeni, nawiązują do historycznej i architektonicznej spuścizny naszego miasta.

Pierwsza nowa secesyjna wiata, stanęła na al. Kościuszki przy al. Mickiewicza. Wraz z budowę nowego kompleksu hotelowo-biurowego Hi Piotrkowska, przebudowany został przystanek autobusowy. Nowe miejsce zatrzymywania się autobusów wykonano w zatoce. Wydłużono też peron przystankowy, aby mógł obsłużyć dwa autobusy jednocześnie.

- Na tym wyremontowanym przystanku, wskazaliśmy do zamontowania wiatę przystankową nowego typu, zgodną z sugestiami pasażerów, która lepiej zabezpieczy ich przed wiatrem i deszczem oraz posiada szerszą ławkę i dodatkowe funkcjonalności zwiększające komfort oczekiwania na autobus – informuje Maciej Sobieraj, zastępca dyrektora Zarządu Dróg i Transportu.

Nowy secesyjny przystanek to dłuższe przęsła wiaty, każde po 1,5 metra szerokości. Łącznie wiata ustawiona na al. Kościuszki ma 4,5 szerokości, aby pomieścić więcej pasażerów. W zależności od miejsca nowe wiaty pojawią się w dwóch wariantach szerokości. 3 przęsłowe o szerokości 4,5 metra, oraz 4 przęsłowe o szerokości 6 metrów – jeśli będzie tylko możliwość, będziemy stawiać szersze wiaty dla wygody pasażerów.

Kolejna zmiana poprawiająca komfort oczekiwania to głębokość wiaty, która została zwiększona z 80 cm do 1,4 m. To znacząca różnica, która pozwoli schronić się przed złą pogodą we wnętrzu przystanku. Aby warunki pogodowe nie doskwierały pasażerom, powiększono też boczne ściany w których zmniejszą przestrzeni pomiędzy podłożem oraz dachem, a ścianą boczną wiaty. Zamontowano w tych miejscach dodatkowe przeszklenie, uzupełniające wolną przestrzeń, aby wiatr nie wkradał się do wnętrza. Nie można zabudować wiat w całości, ponieważ na styku z podłożem dochodzi do korozji i uszkodzeń. 

Pasażerowie zwracali również uwagę na materiał i długość ławek. Te zamiast z metalu, będą teraz wykonywane z drewna, które jest mniej narażone na zmiany temperatury. Zwiększyliśmy też długość ławki o 60 cm, która wypełniać będzie teraz całość 2 lub 3 przęseł w zależności od wiaty. Na ostatnim przęśle znajduje się kaseta z rozkładami jazdy, która też zmieni swój wygląd. Nowy kształt pozwoli na wieszanie niżej rozkładów jazdy, co ułatwi ich odczytywanie.

Całość zmian dopełnia dodatkowe oświetlenie. Oprócz oświetlenie kasety z rozkładami jazdy, pojawił się ledowy panel świetlny na skraju dachu na całej szerokości wiaty, który poprawi widoczność, a co za tym idzie, również bezpieczeństwo.

Nowe secesyjne wiaty, pojawiać się będą, przy każdej nowej inwestycji w śródmiejskim obszarze Łodzi.

Polecane aktualności

Tramwaj dla Łodzi. Łodzianie zdecydują, jak będą wyglądały nowe niskopodłogowe i klimatyzowane tramwaje

Małgorzata Loeffler / ZIM

Za dwa lata do Łodzi dotrą pierwsze z serii 30 nowoczesnych i komfortowych tramwajów, zakupionych w... więcej

Ulica Giewont po remoncie -  fot. Radosław Jóźwiak / UMŁ

Plan dla Osiedli. Koniec prac na ulicy Giewont

Tomasz Walczak / BRP

Zakończyła się kolejna inwestycja z realizowanego w całym mieście Planu dla Osiedli. Nowej... więcej

Dzikie wysypisko -  fot. SM w Łodzi

Łódź walczy z dzikimi wysypiskami. Ile już udało się zlikwidować?

Tomasz Walczak / BRP

Łódzcy strażnicy miejscy oraz pracownicy Wydziału Gospodarki Komunalnej walczą z nielegalnymi... więcej

Kościół pw. św. Andrzeja Boboli po renowacji -  fot. CMWŁ

Zakończyła się renowacja zabytkowego kościoła pw. św. Andrzeja Boboli

CMWŁ

Dobiegły końca prace renowacyjne zabytkowego kościoła znajdującego się na terenie Skansenu Łódzkiej... więcej

Zamrażarki Bionanparku

Punkt szczepień na COVID-19 w Bionanoparku?

BRP

Łódź po raz kolejny oferuje swoją pomoc rządowi w walce z epidemią covid 19. Bionanopark dysponuje... więcej

Kontakt