News

Festiwal Czekolady i Kawy 2019 łódzkich kawiarniach i restauracjach | wydarzenia towarzyszące

autor:

Łódź

Festiwal Czekolady i Kawy to przede wszystkim okazja do spróbowania popisowych deserów i napojów kawowych w restauracjach i kawiarniach, ale zaplanowaliśmy dla was więcej atrakcji. Sprawdźcie, jakie wydarzenia towarzyszące czekają na was w trakcie wydarzenia.

fot. mat. Jemy w Łodzi
Grafika promująca wydarzenie: Festiwal Czekolady i Kawy 2019 łódzkich kawiarniach i restauracjach
18
fot. mat. Jemy w Łodzi
fot. mat. Jemy w Łodzi
fot. mat. Jemy w Łodzi
fot. mat. Jemy w Łodzi
fot. mat. Jemy w Łodzi

(18)

Zawsze jest dobra pora by jeść czekoladę, ale niewątpliwie najlepszą są obchody Światowego Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia. To właśnie z tej okazji portal Jemy w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń organizują co roku najsłodsze wydarzenie kulinarne w naszym mieście – Festiwal Czekolady i Kawy. W tym roku partnerem imprezy jest firma PRIMULATOR zaopatrująca i projektująca kawiarnie, lodziarnie i cukiernie w całej Polsce, dlatego obok wspaniałych deserów, lokale biorące udział w wydarzeniu przygotują też pyszne kawy i napoje kawowe. Jeżeli wasza miłość do czekolady i kawy nie kończy się na ich konsumowaniu, to mamy dla was świetne wieści. W trakcie rozpoczynającego się już w ten piątek Festiwal Czekolady i Kawy będziecie mieli okazję nie tylko spróbować pysznych deserów i świetnych kaw, ale również dowiedzieć się o nich więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów, które poprowadzą eksperci Primulatora, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i i czekoladnicy Manufaktury Czekolady.Zaczniemy już pierwszego dnia Festiwalu.

  1. W piątek, 5 kwietnia odbędą się pierwsze z dwóch czekoladowo-kawowych warsztatów przygotowanych przez Manufakturę Czekolady i Hot Air Cafe (Piotrkowska 217). Uczestnicy spotkania, które rozpocznie się o godzinie 16.00 dowiedzą się, jak powstaje czekolada od samego ziarenka i będą mogli stworzyć własną tabliczkę czekolady. Następnie kawowi specjaliści Hot Air Cafe pokażą jak przygotować najlepszą domową kawę. Warsztaty te odbędą się również tydzień później, 14 kwietnia. Koszt udziału wynosi 100 zł od osoby, a zapisywać można się pod numerem: +48 575 111 943.

  2. W pierwszy festiwalowy weekend czeka więcej atrakcji.
    W niedzielę, 7 kwietnia, w klubokawiarni Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9) odbędą się wyjątkowe warsztaty z Romanem i Gabi w rolach głównych. Kim są bohaterowie spotkania? Roman to barista z Owoców i Warzyw oraz finalista tegorocznych Mistrzostw Polski Brewers Cup. I to właśnie on opowie podczas spotkania o tym, czym jest Gabi. Na razie zdradzimy tylko, że to świetny i wygodny pomocnik w domowym parzeniu wyśmienitej kawy. Uczestnicy warsztatów poznają kawowe przepisy i napiją się pysznej kawy. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 12:00. Koszt udziału wynosi 40 zł od osoby. Rezerwacje miejsc pod numerem: +48 793 411 992.

  3. Dzień później, w poniedziałek 8 kwietnia na Szkolenie Baristyczne – Liga Baristów zaprosi partner Festiwalu Czekolady i Kawy – firma Primulator (Lodowa 128). Szkolenie dedykowane jest początkującym baristom – mogą wziąć w nim udział osoby zaczynające pracę w gastronomii, pragnące podnieść swoje kwalifikacje, a także amatorzy zafascynowani tematem kawy. Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej. W pierwszej opisane są krok po kroku etapy podróży ziarna kawy z plantacji, poprzez palarnię, aż do kawiarni. W trakcie części praktycznej uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak parzyć prawidłowo espresso, jak pracować na ekspresie ciśnieniowym, jak prawidłowo spieniać mleko oraz przygotowywać kawy mleczne. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 10.00 i potrwają do 16:00, więc zarezerwujcie sobie wolny dzień. Koszt udziału wynosi 100 zł dla uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy i 150 zł dla pozostałych osób. Rezerwacje miejsc pod numerem: +48 503 195 790.

  4. Na ostatniej festiwalowej prostej zrobi się bardzo słodko.
    W sobotę, 13 kwietnia, w cukierni Cocoart’s (ul. Okopowa 111) odbędą się warsztaty z monoporcji. To wydarzenie to gratka dla każdego, kto kocha słodkości i chciałby nauczyć się tworzyć czekoladowe dzieła sztuki. Jego uczestnicy dowiedzą się, jak w domowej kuchni stworzyć nowoczesny deser, którym nie powstydziłaby się dobra restauracja. W znanej cukierni butikowej będzie można poznać tajniki przyrządzania i dekorowania monoporcji. Przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa Adam Marszałek. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18:00. Koszt udziału wynosi 100 zł od osoby. Miejsca można rezerwować pod numerem: +48 515 844 113.

Lista 21 uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy:
Bawełna (Rynek Manufaktury) ·  Bistro Śródmieście (ul. Piotrkowska 71) · Bubamara (Rynek Manufaktury) · Cocoart's (ul. Okopowa 111) · DZIEŃ DOBRY caffe (ul. Narutowicza 57) · Fafalafa (ul. Struga 5) · Forno Nero (ul. Piotrkowska 79) · Gęsi Puch (al. Politechniki 2) · Hot Air Cafe (ul. Piotrkowska 217) · Jul's (ul. Struga 3) · Kawiarnia w Podwyrku (ul. Piotrkowska 116) · Lokal (Aleja Leona Schillera) · Lokalove (ul. Tylna 5) · Lód Miód Cafe (ul. Piotrkowska 114) · Maison a.s. (ul. Księży Młyn 16) · Manufaktura Czekolady (ul. Piotrkowska 217) · Miriam - kawiarnia i księgarnia (ul. Piotrkowska 35) · Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9) · Pawilon (ul. Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrow Łódzki) · Restauracja Sote (NoBo Hotel*** ul. Liściasta 86) · Stacja Street Food (ul. Traugutta 9) · Stare Kino by Antoine Lopez (ul. Piotrkowska 120) · Wall Street BBQ (al. Piłsudskiego 10).

Dodatkowe informacje:
Więcej informacji o wydarzeniach towarzyszących Festiwalowi na stronie Jemy w Łodzi.
Więcej informacji o Festiwalu Czekolady i Kawy na stronie Jemy w Łodzi i na facebookowym wydarzeniu.
Kontakt: Jemy w Łodzi
Agata Zarębska
tel. +48 691 860 116
e-mail: kontakt@jemywlodzi.pl
www.jemywlodzi.pl

Organizator:
Jemy w Łodzi Strona regionalna
Primulator Polska Sklep z artykułami dla restauracji · Lodziarnia · Kawiarnia
Łódzkie Centrum Wydarzeń Sztuka i rozrywka

Czas i miejsce:

  • 5 i 14 kwietnia (piątek i niedziela) 2019, godz. 16:00
    Manufaktura Czekolady i Hot Air Cafe (ul. Piotrkowska 217)
  • 07 kwietnia (niedziela) 2019, godz. 12:00 
    Owoce i Warzywa (ul. Traugutta 9)
  • 08 kwietnia (poniedziałek) 2019, godz. 10:00-16:00
    Primulator (ul. Lodowa 128)
  • 13 kwietnia (sobota) 2019, godz. 18:00
    Cocoart’s (ul. Okopowa 111)

5-14 kwietnia (piątek-niedziela) 2019, cały dzień - Festiwal Czekolady i Kawy 2019
Miasto Łódź
http://jemywlodzi.pl/

Related Files

    Polecane aktualności

    No news available.
    Kontakt