News

Coolinaria 2022. Festiwal kulinarny restauracji z Piotrkowskiej 89

Do niedzieli, 1 maja potrwa tegoroczny festiwal Coolinaria, który odbywa się w lokalach funkcjonujących przy ul. Piotrkowskiej 89. Pięć tamtejszych restauracji przygotowało specjalne menu i wina w promocyjnej cenie. Imprezie towarzyszą koncerty, animacje dla dzieci i premiera strefy relaksu.

fot. mat. pras.
Podczas tegorocznej edycji będą królować owoce morza
6
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.

(6)

Motywem przewodnim tegorocznych Coolinariów są owoce morza. Bella Napoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas Tapas Bar i Lepione Pieczone do niedzieli serwują m.in. krewetki, ryby i mule, w wydaniu włoskim, japońskim, libańskim, polskim i hiszpańskim. Dania będą dostępne w promocyjnej cenie 35 zł, do każdego sommelierzy dobierają pasujące wino – kieliszek za 9 zł. Na festiwal zaprasza sam Robert Sowa, który patronuje imprezie. 

Dostawca wina, marka Casa Pecunia, będzie zaś gospodarzem specjalnej strefy relaksu, która zadebiutuje w weekend. Ma to być oaza dla szukających wytchnienia od zgiełku ulicy Piotrkowskiej i jej głośnych ogródków. W podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89 obok fontanny będą czekały na nich leżaki, muzyka i bar z prosecco.

Coolinaria to również szereg dodatkowych atrakcji. W piątek, sobotę i niedzielę w godzinach 16.00-23.00 dla festiwalowych gości zagra gitarzysta Adam Zajdel. W niedzielę w godz. 12:00-15:00 odbędą się balonowe animacje dla dzieci, a dorośli będą mogli podziwiać włoskie skutery i wziąć udział w konkursie, w którym można wygrać kultową Vespę na weekend.

Coolinaria – festiwalowe dania i wina

Bella Napoli

Labraks - grillowana ryba z Morza Śródziemnego z rozmarynem, cytryną i włoskimi ziołami

Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT

Hamra

Bliskowschodnia zupa z okry z krewetkami z selerem naciowym, perłową kaszą kuskus, płatkami chilli oraz pomidorami

Wino: Casa Pecunia Rosato di Toscana IGT

Las Tablas Tapas Bar

Hiszpański kociołek na bazie cydru i wywaru drobiowego, a w nim: krewetki, sercówki, mule, chorizo, kukurydza i ziemniaki

Wino: Casa Pecunia Pinot Grigio DOC

House of Sushi

Rolka z czarnym ryżem (kiedyś w Chinach zarezerwowany tylko dla rodzin cesarskich) z rukolą i tatarem z łososia. W środku rolki mango, kanpyo, rukola, a na wierzchu tatar z łososia posypany orzeszkami.

Wino: niespodzianka

Lepione&Pieczone

Wytrawne podpłomyki z ciasta drożdżowego zapiekane w piecu z soczystym łososiem otulonym szpinakowo-serową chmurką, obsypane pomidorkami koktajlowymi z surówką własnej receptury oraz sosem do wyboru.

Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT

    Polecane aktualności

    No news available.
    Kontakt