News

Łodzianizmy. Lepiej jeść smaczną chałkę niż zrobić chałę

Słowo „chałka" ma w języku wiele znaczeń i nie zawsze chodzi o wypiek, choć znaczenie kulinarne z pewnością jest tym bardziej pozytywnym.

fot. Envato Elements
Chałka to drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza

W kuchni polskiej to raczej słodkie, a w kuchni żydowskiej lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać chałki w kształcie bułek lub owalne, zwane niekiedy plecionką albo kukiełką. Ponieważ chałka jest także typem rytualnego pieczywa dla Żydów (z hebr. hala), w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu i świąt, była w Łodzi bardzo popularna, ogólnie dostępna  i upowszechniła się w łódzkiej kuchni jako półsłodki wypiek i tak jest do dziś.

O ile chałka określana w słowniku jako „bułka szabasowa”, to słowo „chała” nabrało jeszcze innego znaczenia, jako krytyczna ocena zazwyczaj utworu artystycznego lub produktu niskiej jakości. „To jakaś chała…” – mówimy często.

    Polecane aktualności

    No news available.
    Kontakt