News

Startuje jesienna edycja Ramen Festival w Łodzi. Zobacz festiwalowe rameny

Jesień to idealny czas na próbowanie rozgrzewających zup. Rozpoczynający się już w piątek (5 listopada) Ramen Festival organizowany przez Jemy w Łodzi to ku temu najlepsza okazja. 35 restauracji i aż 10 dni, aby odwiedzić je wszystkie!

fot. mat. pras festiwalu
Propozycja festiwalowa restauracji Ramenownia
6
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu
fot. mat. pras festiwalu

(6)

To pewne, że Łódź pokochała ramen, ponieważ z roku na rok Ramen Festival cieszy się coraz większą popularnością. W tegorocznej edycji bierze udział, aż 35 restauracji, nie tylko z Łodzi, ale również z Aleksandrowa, Zgierza i Pabianic. 

Czym w tym roku zaskoczą nas twórcy dań festiwalowych? – Obok świetnych, klasycznych ramenów pojawią się też kreatywne interpretacje tego dania. Będzie ramen w formie burgera czy ramen inspirowany kuchnią hiszpańską z chorizo, krewetkami i pomidorami. Lokale zaskakują również dodatkami, wśród których można wymienić bobowinę, pastrami, dziczyznę czy sezonową dynię, po którą sięgnęły aż 4 miejsca – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Na pewno warta podkreślania jest mocna reprezentacja dań wegańskich – goście będą mieli do wyboru 8 ciekawych propozycji.

Rameny, warsztaty i konkursy

Tradycyjnie już festiwalowi będą towarzyszyły dodatkowe atrakcje i wydarzenia. We wtorek 9 listopada Ramenownia (Piotrkowska 89) zaprosi gości na tsukemen, czyli ramen, w którym makaron i wywar podawane są w osobnych naczyniach, a danie zjada się maczając makaron w wywarze. Ponadto lokal zaprezentuje też własną produkcję makaronu. Dwa dni później wielbiciele ostrych smaków będą mogli spróbować swych sił w niecodziennej rywalizacji. 11 listopada restauracja Umamitu zorganizuje Hot Ramen Challenge, w którym ośmiu śmiałków stanie do rywalizacji polegającej na jak najszybszym zjedzeniu wyjątkowo pikantnego dania – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Nagrodą w konkursie będzie zestaw do samodzielnego przygotowania ramenu (będzie on też dostępny w sprzedaży).

Festiwalowa propozycja restauracji Dziki Sum

Co jeszcze w programie? W niedzielę 14 listopada studio kulinarne Book&Cook zaprasza na warsztaty z domowego przygotowania ramenu, które poprowadzi Bartosz Snecz Dębski. Podczas których uczestnicy przygotują całe danie samodzielnie, od makaronu po dodatki. To jednak nie koniec! Portal Jemy w Łodzi ma dla gości jeszcze jedną niespodziankę. Będzie to konkurs, w którym nagrodą jest wyjątkowa praca Oli i Witolda z Paper Craft. Wycinany laserowo z papieru i ręcznie sklejany obraz z japońskim motywem kwiatów wiśni.

Wydarzenie rozpoczyna się 5 listopada i potrwa do 14 listopada.

    Polecane aktualności

    No news available.
    Kontakt