Zielone Smaki Łodzi vol. 4 - Kulinarna Awangarda

autor:

13.10.2017 - 15.10.2017

Gdy aura za oknem nieuchronnie wkracza w fazę jesiennej szarugi, najbardziej zielony z łódzkich festiwali wprowadzi Was w zmysłowy świat pełen smaków, kolorów i zapachów.

Już czwarty raz z rzędu łódzcy szefowie i szefowe kuchni zrobią wszystko, co w ich mocy, by odkryć przed Wami uroki kuchni roślinnej i zawalczyć o tytuł wege kuchmistrza.

Zasada jest prosta - przez jeden październikowy weekend, 20 kawiarni i restauracji serwuje Wam potrawy konkursowe, w specjalnej festiwalowej cenie: 12 zł za danie główne i 8 zł za deser. W tym roku motywem przewodnim potraw jest oczywiście "Kulinarna Awangarda" (wszak gotowanie jest również nie lada sztuką).

Wy zaś odwiedzacie, próbujecie, smakujecie i... oceniacie, głosując na swoje ulubione potrawy na stronie www.zielonesmakilodzi.wordpress.com
Głosuje także festiwalowe Jury, w skład którego w tym roku wejdą:
- Maria Apoleika - weganka, graficzka, autorka m.in. popularnego cyklu Psie Sucharki
- Sylwia Kurzela - dziennikarka radia Eska
- Michał Kwiatkowski - dziennikarz, autor rubryki "Lewa strona talerza" w łódzkiej gazecie społecznej "Miasto Ł".

Lokale, które przez Was i przez Jury zostaną uznane za najlepsze, otrzymają od nas tytuł "Wege Kuchmistrza" i "Wege Kuchmistrza Publiczności".
Wśród osób, które wezmą udział w głosowaniu, rozlosujemy rękodzielnicze torby od Wegarnia.

Oczywiście, konkurs to tylko pretekst. Przecież chodzi o to, żeby spotkać się z przyjaciółmi i zjeść coś roślinnie pysznego.

Lista restauracji konkursowych:

  1. Bar Pieczarka (Piotrkowska 106) - Kartoflarz na marynowanym boczniaku z żurawiną - babka ziemniaczana z pieczarkami i cebulką, podawana na marynowanym boczniaku z żurawiną.
  2. Boto Sushi (św. Teresy 100) - Okra w cieście tempura z zielonym jarmużem, dynią hokkaido, suszoną skórką pomarańczy i szczypiorem, zawinięta w glony nori z ryżem i sezamem. Całość uzupełni sos ostry (wegański) mayomiso.
  3. Chude Ciacho (Narutowicza 25) - Tartaletka z kremem budyniowym jaglano-dyniowym, z nutą powideł jabłkowo cynamonowych
  4. Czekolada Retro Cafe (Moniuszki 11) - Mrożona kawa malinowa - sorbet malinowy zanurzony w mrożonym espresso dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych
  5. Ganesh Manufaktura (Rynek Manufaktury) - Beetroot kebab i dhaniya chutney - kotleciki z buraka z dodatkiem pasty ze świeżego czosnku, imbiru i nerkowców. Podawane z dipem ze świeżej kolendry oraz lekką sałatką.
  6. Ganesh (Piotrkowska 69) - Nagori Puri Jeera Curry Aloo - placki indyjskie z mąki kukurydzianej, z dodatkiem ziemniaków smażonych z kurkumą i kuminem indyjskim.
  7. Kartofel i spółka (Piotrkowska 106) - Pyra z gzikiem - pieczony kartofel z oliwą czosnkową i solą morską, podany na mixie sałat, faszerowany puree z marchewki, musem szpinakowym i wegańskim serkiem.
  8. Kawiarnia w Podwyrku (Piotrkowska 116) - Moringa latte - mocno energetyzujący napój, zawierający ponad 90 składników odżywczych, wzmocniony zieloną kawą.
  9. Korzenie (Piotrkowska 217)
    • Przegrzebki z boczniaka mikołajkowego na salsie dyniowo-pomidorowej, z bekonem z kapeluszy boczniaka i bakłażana oraz sosem tymiankowym
    • Lody marchewkowe z chilli i rokitnikiem.
  10. Oliwa Pizzeria & Trattoria (Piotrkowska 79) - Mini pizza veggie - sos pomidorowy, ser vege, tofu, suszone pomidory, papryka i kiełki.
  11. Porcja (Roosevelta 7)
    • Sakiewki z papieru ryżowego w 3 wariantach: burak/wasabi/kasza gryczana; wakame/grzyby mun/imbir; ziemniak/kokos/curry - podane z sosem śliwkowym hosin i kokosowo-tamaryndowym
    • Orkiszowy biszkopt matcha w ryżowym koszyczku, z wegańskim lemon curdem i winogronem pieczonym z tymiankie.
  12. Radiowa bistro (Narutowicza 126a) - Sernik z awokado i limonki - delikatny kremowy wegański sernik bez cukru.
  13. Restauracja „U Kretschmera” (Kopernika 64)
    • Ravioli/grzyby/dynia/nutrition yeast/cebula
    • Mak/batat/jeżyna/pomarańcza
  14. Restauracja Zielona (Manufaktura) - BABEL - babka kaparowo-jaglana z pikantnym tofu, na konfiturze z cebuli, podana z orzeźwiającą sałatką z pieczonego buraka, jabłka, melona i szałwii.
  15. Restauracja Agrafka (Piotrkowska 90)
    • Wakame na carpaccio z buraka - panierowane wakame, połączone z carpaccio z buraka i rzepy, kompresowanym melonem i sosem mango
    • Puszysta pinacolada - połączenie ananasów, mleka kokosowego i wiórków kokosowych na biszkopcie zalanym rumem.
  16. Szyby Lustra (Piłsudskiego 14) - Makaron gryczany soba, podany z blanszowaną brukselką, smażonym czosnkiem, czerwonym winogronem, ogórkami marynowanymi w chili, z kruszonką z orzechów laskowych.
  17. Tubajka (Park Źródliska) - DOBRO KOBRO - deser autorstwa Lidii Jabłońskiej, inspirowany rzeźbą Kobro. Przestrzenna konstrukcja smaków. Mocno czekoladowe ciasto i delikatna kokosowa pianka, podbite karmelem klonowym, skontrastowane z kwaskowatą skórą owocową.
  18. Vinda (Zgierska 69) - Egzotyczny motyl - aksamitny krem, skropiony ziołowym winem, podawany z migdałowym ciastkiem, przełamany świeżością ziół.
  19. Włoszczyzna (Piotrkowska 16)
    • Anellini alla pecorara - ręcznie robiony makaron anellini, czyli pierścienie w sosie z warzywami, z serem tofu. Tradycyjne danie ze środkowej części Włoch, z rejonu Abruzzo.
    • Tiramisu - tradycyjny włoski deser w lekkiej wersji na bazie roślinnej śmietanki z owocami
  20. Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
    • Tajska dekonstrukcja - Pad Thai czyli słynne danie kuchni tajskiej rozłożone na czynniki pierwsze. Kruche warzywa, mus ze słodkich ziemniaków oraz smażony makaron tworzą warstwy, w których odkrywamy każdy ze smaków
    • SHIVA KOBRA (CZYT. ŚIWA KOBRO) - monochromatyczna kompozycja kryjąca w sobie wiele odcieni słodyczy. Krem kokosowy i mus gruszkowy z gałką lodów bananowo-kardamonowych oraz słodkie idli kontrastują ze słonym smakiem prażonych ziaren kaszy jaglanej i amarantusa połączonych tahini.

Zobacz również:

Kontakt