Артыкул

Na ostro czy na słodko? Kulinarny festiwal w Manufakturze rozpoczęty

Organizatorzy festiwalu Hot & Sweet mają pomysł jak rozgrzać swoich gości w jesienne popołudnia. Druga edycja autorskiego, kulinarnego wydarzenia w Manufakturze trwa w najlepsze!

3 фото
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (3)

Szefowie kuchni z 17 restauracji Manufaktury przygotowali swoje autorskie dania. Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu potrawy zadowolą miłośników ostrych i słodkich smaków. Wbrew pozorom, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wiele propozycji to dania główne ze słodką nutą – np. restauracja La Vende przygotowała krem z białych warzyw z francuską białą czekoladą, a w Hana Sushi można spróbować krewetek ze słodkim sosem mango.

Chorizo, paneer, sriracha – brzmi obco? Spróbuj i rozwiąż zagadkę

W festiwalowych daniach widać dużą dawkę kreatywności: wytrawny naleśnik z szarpaną wieprzowiną i sosem ze śliwek węgierek (Pankejk) lub pikantne pakory z orientalną sałatką (Zielona).

Wśród deserów znajdzie się nie tylko sernik pistacjowy czy ciastko Lava Cake, ale także mus chałwowy z czekoladą i orzechowym crunche (Zielona) lub gajar ka halva, czyli klasyczny indyjski deser z marchwi i bakalii (Ganesh).

Festiwalowa zapiekanka z pikantnym salami, mozzarellą i srirachą w restauracji Szpulka

Do innych ciekawych propozycji należą: konfitowane udko z kaczki z sosem wiśniowym (Anatewka), gnocchi z chorizo (Bawełna), pizza tropikalna (Pizzeria 105). Oprócz tego także klasyczne knedle ze śliwkami (Szpulka) czy peperones jalapeño, czyli papryczki faszerowane serem mozzarella (The Mexican).

Do kiedy trwa festiwal?

Festiwal potrwa do 9 września z wyłączeniem piątku i soboty (3–4.09). Pełna lista dostępnych dań jest dostępna na stronie www.manufaktura.com.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ

Kontakt