Festiwal Dobrego Smaku już trwa. Ruszajmy do restauracji! Smacznego!

„Smaki narodowe” są tematem tegorocznej, jubileuszowej XV edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Już dziś rozpoczyna się festiwalowy konkurs na najlepsze danie deser i koktajl alkoholowy. Festiwalowych potraw można skosztować jeszcze przez 5 dni, do 10 czerwca br.

Festiwal Dobrego Smaku to jedno z największych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Jest organizowany od 2003 roku i corocznie gromadzi tysiące smakoszy. Każda edycja ma swój temat, a tym razem będzie można poznać smaki kuchni narodowych z całego świata: japońską, gruzińską, śródziemnomorską, oczywiście polską i wiele innych. Propozycje festiwalowe serwowane będą w ponad 50 lokalach w korzystnej cenie: danie główne - 16 zł, deser + napój - 12 zł, koktajl alkoholowy - 12 zł.

- To dni, w których obowiązkowo trzeba spędzić czas w łódzkich restauracjach i kawiarniach. Zabierzmy swoich znajomych i przyjaciół i weźmy udział w tym najsmaczniejszym festiwalu w Łodzi. Zapraszam wszystkich mieszkańców i turystów – zachęcał wiceprezydent Krzysztof Piątkowski.  

Wyjątkowo zapowiada się uroczysta inauguracja festiwalu. Dla zaproszonych gości gotować będą wyjątkowi kucharze – będą to sami jurorzy tegorocznej edycji imprezy. Jak zapewniają organizatorzy, w oparciu o produkty lokalne i regionalne z województwa łódzkiego, skomponują niepowtarzalne dania i zaprezentują nowatorskie podejście do łódzkich smaków. – Podczas całego festiwalu będziemy jeść dobre rzeczy i poznawać kuchnie narodowe z całego świata. Niektórzy czekają na tę imprezę cały rok. Inni podczas festiwalu zawierają nowe znajomości – informuje Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizator FDS.

Głównym wydarzeniem festiwalu jest jednak konkurs na najlepsze danie, deser i koktajl alkoholowy. Spośród zgłoszonych propozycji wybrane zostaną te najlepsze. Dania oceni jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu SMS. Gala rozdania nagród odbędzie się 14 czerwca 2018 r. w Teatrze Nowym przy ul. Więckowskiego 15. Na finałową uroczystość oprócz laureatów, zaproszeni zostaną wszyscy, którzy przyczynili się do stworzenia imprezy.

Oprócz konkursu zaplanowano wiele wydarzeń towarzyszących: warsztaty, przegląd filmów kulinarnych, spotkania z podróżnikami, wieczory degustacyjne, a także Festiwal Książki Kulinarnej oraz Szkołę Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef.

Odbędą się na przykład warsztaty ze stylizacji i fotografii kulinarnej – będzie można dowiedzieć się, jak planować sesje kulinarne, dobierać rekwizyty, kompozycję, perspektywę fakturę, kolor i ostrość. Na pewno powstaną piękne zdjęcia!

Szczególnie wyróżniona zostanie kuchnia gruzińska, bo zaplanowano, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocję jego najnowszej książki  Opowieści z Gruzji wraz z gotowaniem na żywo i degustacją win gruzińskich (Book&Cook Piotrkowska 138/140).

Lokale festiwalowe są w różnych częściach miasta, najwięcej wzdłuż ulicy Piotrkowskiej, ale również w Manufakturze czy przy bardziej oddalonych od centrum ulicach takich, jak Pabianicka, Słowiańska czy Ozorkowska.

Polecane aktualności

Wiwat Bractwu Kurkowemu! 200 lat najstarszej organizacji społecznej w Łodzi.

Patryk Wacławiak / BAM

W 2024 roku Łódzkie Towarzystwo Strzeleckie „Bractwo Kurkowe” obchodzi wyjątkowy jubileusz –… więcej

Warsztaty Twinning Learning Programme w Warszawie

MM / KS

Celem programu Miast Bliźniaczych jest pomoc miastom we wzajemnym uczeniu się i powielaniu… więcej

Piknik na Fali na zakończenie 10 Łódzkich Senioraliów

Katarzyna Jarosińska / Oddział ds. Polityki Senioralnej i Zdrowotnej

W ramach tegorocznej jubileuszowej edycji Łódzkich Senioraliów w dniu 24 maja w godz. 11:00 - 14:00… więcej

Pamięć o Marszałku

Tomasz Walczak / BRP

Z okazji przypadającej 12 maja 89. rocznicy śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego złożono kwiaty… więcej

Odebrano im dzieciństwo. Przywracamy im pamięć.

Tomasz Walczak / BRP

Narodowy Dzień Zwycięstwa - 8 maja to również Święto Dzieci Wojny. W Łodzi, przed Pomnikiem… więcej

Kontakt