Jemy w Łodzi w Pizza Fest w 2024

autor:

09.02.2024 - 18.02.2024

Ósma edycja Jemy w Łodzi Pizza Fest to prawie 40 restauracji, ponad 50 niepowtarzalnych pizz, a do tego jak zwykle specjalne wydarzenia towarzyszące.

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2024

Dlaczego festiwale kulinarne cieszą się tak dużą popularnością wśród łodzian? Ponieważ podczas ich trwania można skosztować wyjątkowych dań na co dzień niedostępnych w menu. Tak samo będzie podczas tegorocznej, ósmej już edycji Jemy w Łodzi Pizza Fest, którą organizują Łódzkie Centrum Wydarzeń i portal Jemy w Łodzi, a której partnerami są: Bamir Pack, Bidfood i Glovo. Wydarzenie rozpocznie się 9 lutego w piątek (tego dnia wypada Światowy Dzień Pizzy!) i będzie trwało 10 dni (do 18 lutego). Czas na liczby. W tym roku weźmie w nim udział 38 lokali, które przygotują 56 różnych propozycji. Mamy też prawdziwy rekord, jeśli chodzi o pizze wegańskie – na gości będzie czekało aż 18 propozycji w stu procentach roślinnych.  

- Na festiwalu coś dla siebie znajdą zarówno fani klasyki, jak i ci, którzy szukają niecodziennych, czasem wręcz szokujących połączeń – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi. Dla miłośników włoskich smaków mamy jakościowe, oryginalne dodatki, takie jak mortadela, ‘nduja, lardo, burrata, guanciale czy friarelli, ale są też inspiracje i składniki z całego świata: chashu, kurczak KFC, pastrami, a nawet mięso z dzika. Restauracje zaskakują kompozycjami, ale również formą. Poza tradycyjnymi plackami zjemy pizzowego burgera, bajgla, meksykańską tortillę, turecką pide, calzone (czyli pizzowy pieróg) czy też mezzalunę (pizzę w połowie zamkniętą). 

Dzięki współpracy z partnerami festiwal uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące. Jak zawsze współorganizatorem Jemy w Łodzi Pizza Fest 2024 jest Łódzkie Centrum Wydarzeń, w tym roku głównym partnerem została łódzka firma Bamir Pack specjalizująca się w produkcji opakowań i która specjalnie na festiwal przygotowała dedykowane pudełko na pizzę, które ma nie tylko  festiwalową grafikę, ale też nietypowy, premierowy kształt.

Pizza to danie, które świetnie sprawdza się w dostawie, a kto może zrobić to lepiej jeśli nie drugi z naszych partnerów – portal Glovo, który dostarcza nie tylko jedzenie, ale również zakupy z tysięcy miejsc. Od lat jest z nami także firma Bidfood, która pod opiekę bierze festiwalowe restauracje dostarczając im oryginalne produkty spożywcze  z każdego zakątka świata.

Oto, co wspólnie przygotowaliśmy:

  • Spotkanie Klubu Kolacyjnego – na wyjątkowej kolacji prowadzonej przez Jędrzeja Lewandowskiego przekonamy się, jak wiele dań można przygotować z ciasta do pizzy (8 lutego, 19.00, restauracja Zielona Górka w Pabianicach)
  • Pop-up Magdy Klimczak w piekarni Okruchy, podczas którego zostaną przygotowane specjalne, autorskie podpłomyki w różnych odsłonach, a to wszystko w towarzystwie dobrej kawy i wina (17 lutego, 12.00-16.00)
  • Rodzinne warsztaty Lego, podczas których zbudujemy z klocków składniki do pizzy i pizze pod okiem szkoleniowców z „Zbudowane z klocków”, a następnie wspólnie zjemy pizze przygotowane przez restaurację Ferwor (17 lutego, godz. 11.00, restauracja Ferwor)
  • Weekend z keto pizzą w restauracji Zielona. Nie jest łatwo przygotować pizzę bez glutenu, ale restauracja Zielona podjęła wyzwanie i zaproponowała „ciasto” na bazie jajek, sera i siemienia lnianego, które jest nie tylko bezglutenowe, ale również ketogeniczne. (16-18 lutego, restauracja Zielona)
  • Kolekcja pinsów od łódzkiej firmy Pinswear. W tym roku każdy festiwal Jemy w Łodzi będzie miał swój dedykowany znaczek, a kompletowanie tej wyjątkowej kolekcji można zacząć właśnie od pizzy.

W tym roku za wizualną stronę wydarzenia odpowiada znany łódzki grafik Daniel Gouda Tworski. Jego plakaty ozdobią festiwalowe restauracje, dostępna jest również ich wersja kolekcjonerska. Ponadto na gości będą czekały konkursy z nagrodami w postaci zaproszeń, plakatów i pinsów. A na deser – pistacjowa pizza z lemon curd w rantach pizzy z kremem pistacjowym i słodkimi dodatkami. Tę wyjątkową kompozycję stworzyła butikowa cukiernia Cocoart’s z restauracją Dzielna 43. Będzie dostępna przez cały festiwal.


PIZZA FEST 2024 - lista uczestników

38 restauracji, 56 pizz w tym 18 pozycji wegańskich

Al Dente (Manufaktura)

Misz masz: pizza w stylu neapolitańskim, crème fraîche, prażona pistacja, bazylia, pikantne salami spianata, mozzarella di bufala DOP, oscypek, pak choi, rukiew wodna

Cena: 56 zł

Dostawa: portale online

Alora (Piotrkowska 67)

Kokosowa: sos na bazie mascarpone I mleka kokosowego, mozzarella fior di Agerola, krewetki w kokosowym panko, majonez-mango, sriracha, prażone płatki kokosa, szczypiorek

Cena: 46 zł

(V) Veggie Vegan: pomidory san marzano BIO, bazylia, oliwa, wegańska mozzarella, cukinia, prażony jarmuż, wegański ser, mus pomidorowo-malinowy, kruszone migdały

Cena: 44 zł

Basilia Pizza (ul. Telimeny 8)

La Crema: sos z pomidorów pelati, mozzarella fior di latte, mortadela, karmelizowane pomidorki z tymiankiem, świeża bazylia, pistacje, krem balsamiczny

Cena: 44 zł

Dostawa: Glovo, portale online, www.basilia-pizza.pl, kom. 882 600 605

Bawełna  (Manufaktura)

Pizza ai Funghi: sos na bazie crème fraîche i pasty truflowej z dodatkiem parmigiano reggiano, marynowane borowiki, ser grana padano, rukola, ser straciatella, oliwa truflowa, bresaola

Cena: 54,70 zł

Dostawa: Glovo, tel. 42 6 333 444; www.bawelnalodzdelivery.pl

Bistro Kolumna/Bistro Trattoria (Piotrkowska 21, Łask)

Pizza Libana: pomidory di Parma, mozarella fior di latte, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, wołowe mięso mielone ze szpondra w przyprawach, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami

Cena: 50 zł

(V) Pizza Libana Vege: pomidory di Parma, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, tofu, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami

Cena: 40 zł

Dostawa: kom. 721 297 488; www.bistrokolumna.com; www.bistrotrattoria.com

Boska Włoska (ul. Gojawiczyńskiej 22)

Variazione: crème fraîche, kiełbasa ‘nduja, pancetta, papryczki Lombardi, ser cheddar, rukola

Cena: 52zł

Dostawa: Glovo, www.boskawloska.com.pl, tel. 42 307 07 07

Breadnia (Piotrkowska 86)

Pizza Carbonara: sos bianco na bazie mascarpone i czosnku, mozzarella fior di latte, rukola, marakon fettuccine własnej produkcji, pancetta, pecorino

Cena: 44,90 zł

Dostawa: Glovo

Cochise (Piotrkowska 209)

Burger Florencja: burger w stylu meatzza - wołowina 170 g, sos marinara, rukola, burrata, suszone pomidory, karmelizowana cebula, mozzarella, prosciutto

Cena: 44 zł

Dostawa: Glovo, www.cochisefood.pl

Cocoart’s x Dzielna 43 (Narutowicza 43)

 Pistacjowa pizza na słodko by Cocoart’s: Pizza neapolitańska z brzegami wypełnionymi kremem lemon curd, sos do pizzy to krem ze 100% pasty pistacjowej, pomidorki - miechunka, lody śmietankowe imitują włoską burratę, delikatnie oblane oliwą z pestek dyni

Cena: 42 zł

Tylko na miejscu

Companeros (OFF Piotrkowska)

Tlayuda, czyli meksykańska pizza ze stanu Oaxaca: kukurydziana tortilla, pasta z czarnej fasoli, szarpana wołowina, chipotle, ser mozarella, sałata rzymska, piklowana cebulka, piklowane jalapeño, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, granat, kolendra

Cena: 39 zł

Dostawa: Glovo

Drukarnia (OFF Piotrkowska)

Pide z grzybami i kremem truflowym: pide z podgrzybkami, białą cebulą, kremem truflowym, mascarpone, jajkiem, natką pietruszki i kaparami

Cena: 39 zł

Dostawa: Glovo

Dzielna 43 (Narutowicza 43)

Smash Pizza: mozzarella fior di latte, 100 g wołowego smash burgera, karmelizowana cebula, sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor, sos burgerowy i sos serowy cheddar

Cena: 47 zł

(V) Marinara Sbagliata: sos z żółtych włoskich pomidorów, pomidorki czerwone dorini, czosnek, oregano sycylijskie, bazylia

Cena: 29 zł

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Pizza po łódzku: sos na bazie zalewajki, kabanosy, boczek, cebula, mozzarella fior di latte, wędzony twaróg, majeranek

Cena: 45 zł

Dostawa: Glovo

Feliczita (Tymienieckiego 25a)

Pizza Azjatycka: sos pomidorowy po azjatycku, wołowina mielona smażona, grzyby, mozzarella fior di latte, sriracha majo, płatki chilli, szczypiorek, sezam

Cena: 48 zł

(V) Pizza Ratatouille: sos pomidorowy z konfitowanym czosnkiem, grillowane warzywa: pieczarka, papryka i bakłażan, ser kokosowy, pesto ziołowe, bazylia

Cena: 42 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Ferwor (Piotrkowska 97)

Vodka Roni Pizza: domowy sos tomato-vodka, pepperoni, grana padano, ser mozzarella fior di latte, straciatella, bazylia, miód bazyliowy

Cena: 42 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Forno Nero (Piotrkowska 79 w bramie)

Mezzaluna Pancetta Al Tartuffo: w części zamkniętej - sos pomidorowy, mozarella fior di latte, salami Napoli, mascarpone, trufla; w części otwartej - kwaśna śmietana, mozarella fior di latte, pancetta, rozmaryn, ziemniaczki, cebulka czerwona

Cena: 53 zł

(V) Mazzaluna Paradiso Verde: w części zamkniętej - sos pomidorowy, salami wegańskie, mascarpone wegańskie, suszone pomidory; w części otwartej - pesto bazyliowe, mascarpone wegańskie, orzechy arachidowe, rukola (na życzenie dostępna także w wersji wegetariańskiej)

Cena: 53 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Giorgios Pizza (Sacharowa 73A)

Chashu Fresco: szpinakowy crème fraîche, japońskie chashu, ‘nduja, ananas z chilli, kiełki

Cena: 49 zł

PIZZA DOSTĘPNA TYLKO NA WYNOS, kom. 663 75 00 75 lub www.giorgiospizza.pl

Hotel Grzegorzewski (3 Maja 59, Tuszyn)

Kaczka w Cieście Filo: ciasto filo, sos pelati, pierś z kaczki, francuski camembert, konfitura z czerwonej cebuli, rukola

Cena: 48 zł

(V) Wegańska Leśna Symfonia: ciasto drożdżowe, jogurt z zielonym pieprzem, boczniak, pesto pietruszkowe, cebula prażona, mozzarella wegańska, oliwa truflowa

Cena: 45 zł

Dostępna tylko na miejscu

Kolektyw (Paderewskiego 6)

Kim Dzong Spicy: pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, kurczak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, hoisin mayo, sezam

Cena: 50 zł

Kim Dzong Spicy Vegan: pomidory san marzano, mozzarella wegańska, boczniak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, sezam

Cena: 50 zł

Dostawa: Glovo, portale online, kom. 609 063 066, www.restauracjakolektyw.pl

Komediowa (Piotrkowska 12)

Pizza Carpaccio Bresaola: sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, bresaola, ser feta, jalapeño, szpinak

Cena: 55 zł

(V) Pizza Hummus: hummus, suszone pomidory, wędzone tofu, zielone pesto

Cena: 55 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Locanda Cucina e Vino (Dożynkowa 2/4)

Gamberi al limone: crème fraîche, mozzarella fior di latte, pepperoncino, krewetki, czosnek, tarta cytryna, rukola

Cena: 55 zł

Dostawa: Glovo, portale online, www.locanda.pl

Nienażarty (Podchorążych 1A)

Pizza Pulled Pork: mozzarella fior di latte, pulled pork, karmelizowana cebula, autorski sos

Cena: 48 zł

Dostawa: Glovo

Nitka (Piotrkowska 56)

I'm in love with bresaola: dojrzewające we włoskim słońcu pomidory pelati, szpinak baby, długo dojrzewająca szynka wołowa (bresaola), anchois i ser burrata

Cena: 49 zł

(V) Crazy Zucchina: cukinia, vege mascarpone, oliwa truflowa, karmelizowana czerwona cebula, vege mozzarella, szczypior

Cena: 39 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Oliviarnia (Rzgowska 198)

Canella: pizza romana z sosem z pomidorów pelatti, serem mozzarella fior di latte, mięsem z dzika marynowanym w winie z rozmarynem, owocem jałowca i cynamonem, wszystko dopełnione jabłkiem I konfiturą figową

Cena: 60 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120 - w bramie)

Sweet-Chilli Bacon: crème fraîche, mozzarella, bazylia, grana padano, oliwa, bekon w słodko-pikantnej glazurze, szczypiorek, prażony sezam

Cena: 42 zł

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Pizza Inverno: lardo, włoska kapusta w zimowej odsłonie, pecorino romano

Cena: 45 zł

Pina (Bartoka 20)

Pizza Habibi: molokhia duszona, mozzarella fior di latte, mielona wołowina, pomidory san marzano, prażone pistacje

Cena: 36 zł

(V) Pizza Zielone Habibi: molokhia duszona, mozzarella wegańska, niemięso mielone, pomidory san marzano, prażone pistacje

Cena: 38 zł

Dostawa: Glovo, kom. 500 673 673, tel. 42 673 94 17, www.pina.com.pl

Pizza Lovers (Galeria Łódzka)

Pizza Alpejska: oliwa, mozarella, guanciale, serek górski, żurawina, rukola

Cena: 44 zł

Dostawa: Glovo, portale online

Pizza Nova (Piotrkowska 78)

Piklizza: sos pelati, mozzarella, kiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek

Cena: 38 zł

(V) Piklizza wegan: sos pelati, mozzarella wegańska, niekiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek

Cena: 38 zł

Dostawa:  www.pizzanova.upmenusite.com; 517 873 461, portale online

Pizza Truck Garage (Piotrkowska 217)

Najlepsza pizza z krewetkami jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, mozzarella, krewetki, papryka peperoni, sos pietruszkowo-cytrynowy

Cena: 39,99 zł

(V) Najlepsza pizza z boczniakiem jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, pieczony w piecu boczniak, pesto bazyliowe, orzechy włoskie karmelizowane, sos pietruszkowo-cytrynowy

Cena: 34,99 zł

Dostawa: portale online

Pizzeria Osiedllowa (Broniewskiego 16/ Zakładowa 84)

Caldo Hawaiano: sos śmietanowy, mozzarella fior di latte, ananas flambirowany w cointreau, pikantna kalabryjska kiełbasa ‘nduja, burrata, parmezan

Cena: 47 zł

(V) Vegan Caldo Hawaiano: sos z pomidorów san marzano, ananas flambirowany w cointreau, jalapeño, pokruszone pistacje, krem balsamiczny

Cena: 42 zł

Dostawa: www.pizzeriaosiedlowa.pl, kom. 690 512 997 - ul. Broniewskiego 16; kom. 505 293 997 - ul. Zakładowa 84

Pomodoro (Rewolucji 1905 roku 4)

Pizza Emilia: mozzarella, pochodzące z regionu Emilia cebulki borrettane w occie balsamicznym z Modeny, coppa di Parma (baleron dojrzewający), parmezan w płatkach, rukola, oliwa z oliwek

Cena: 45 zł

(V) Calzone Erbazzone: pieróg faszerowany szpinakiem, cebulką czerwoną, czosnkiem i papryczką pikantną, z dodatkiem oliwek leccino i suszonych pomidorów, polany sosem pomidorowym

Cena: 35 zł
Dostawa:  Glovo, www.pomodoropizza.pl, kom. 537 912 212, tel. 42 233 54 54

Przyjemność (Piotrkowska 91 w bramie)

Pinsa Arancia: mozzarella fior di latte, długodojrzewająca bresaola, palony likier pomarańczowy

Cena: 45 zł

Dostawa: Glovo

Roma (Piotrkowska 122)

Friarielli patata: mozzarella fior di latte, brokuł włoski friarielli, szarpana wieprzowina w sosie pelati i ostrej papryki, chipsy z ziemniaka

Cena: 49 zł

(V) Pizza con cavolfiore e cipolla: wegański sos śmietanowy z miętą i kolendrą, wegańska mozzarella fior di latte, krążki cebulowe w cieście, kalafior w ostrej papryce, czosnek. Całość posypana czarnuszka i świeżą kolendrą

Cena: 45 zł

Sanpi Pizza (Słowiańska 47, Rąbień)

Anatra Con Fichi: oliwa extra virgin, mozarella fior di latte, jabłko, szarpana kaczka, figa, sos balsamiczny

Cena: 60 zł

(V) Verdure Alla Griglia: sos z pomidorów pelati, grillowana cukinia, bakłażan, papryka, marchew, przyprawy kuchni meksykańskiej, wegański jogurt

Cena: 45 zł

Dostawa: www.sanpipizza.pl; kom. 797 081 600; portale online

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

BBQ z trawą cytrynową: sos BBQ z dodatkiem trawy cytrynowej, mozzarella, chilli, boczek, ser camembert, rukola, pomidorki koktajlowe

Cena: 52 zł

Dostawa: Glovo, portale online, tel. 42 630 88 98; 42 630 88 22

U Kretschmera (Kopernika 64)

Pizza Kryzysowa: sos pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser mozzarella + szklanka barszczyku

Cena: 32 zł

(V) Pizza Kryzysowa Wegańska: sos pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser mozzarella wegańska + szklanka barszczyku

Cena: 32 zł

Zielona Górka (Zielona 8, Pabianice)

Pastrami: crème fraîche z serem gruyère, pastrami z Łodzi, mozzarella, ziemniaki, cebula, na życzenie: ogórek kiszony

Cena: 55 zł

(V) Beigel/Bagel/Bajgiel: wypiekany z ciasta na pizzę, pasta oliwkowa z karczochem i koperkiem (oliwki, karczoch, koperek, bazylia, oliwa, czosnek i pomidorki semi secchi dla osłodzenia), sałata, rukola, świeży pomidor, cebula, mięta, bazylia

Cena: 39 zł

Zobacz również:

środa, 8 maja 2024

 - „Jak zostałam wiedźmą" w Teatrze Lalek Arlekin

„Jak zostałam wiedźmą" w Teatrze Lalek Arlekin

Spektakl dla widzów od 8. roku życia. więcej

Teatr Lalek Arlekin im. Henryka Ryla w Łodzi (ul. Wólczańska 5)
08.05.2024 09:00
Kontakt