Zakres dat
Rezultatów: 13
Aktualności: Zupy z kapusty, które jadano w dawnej Łodzi. Sprawdź, czy je znasz! [ŁODZIANIZMY]
Aktualności
dodatkiem słodkiej, z mięsem lub bez, jedynie okraszonych skwarkami, podawanych z prażokami lub duszonych razem z kartoflami – podstawą rosyjskiego szczi jest wywar z mięsa wołowego, warzyw, pokrojonych więcej
Aktualności: Łodzianki w UFC w Las Vegas! Klaudia Syguła i Karolina Kowalkiewicz w oktagonie
Aktualności
końcem łodzianka skontrowała swoją rywalkę i przeniosła walkę do swojej płaszczyzny – parteru. Próba duszenia spotkała się jednak z mocną defensywą ze strony Brazylijki, a później staraniami o odpłacenie się więcej
Aktualności: Pyzy, pampuchy czy kluski na parze? W Łodzi występowały niemal wszystkie ich odmiany!
Aktualności
danie, np. okraszone stopioną słoniną, serwowane z zasmażaną kapustą lub jako dodatek do sosów i duszonego mięsa. Często są przygotowywane z farszem mięsnym, twarogowym lub grzybowym. Potrawami z kategorii więcej
Aktualności: Ramenownia przy Piotrkowskiej obchodzi czwarte urodziny. Smaczne atrakcje!
Aktualności
serwować tacosy z żebrem wołowymi i świeżą sałatką z mango i ogórka lub z chasu, czyli japońskim duszonym boczkiem, piklowanymi ogórkami i marchewkami. Powróci również oryginalny ramen birria tonkotsu, więcej
Aktualności: Świąteczne menu w restauracjach w Łodzi. Trzy propozycje dla wybrednych łasuchów
Aktualności
czerwony z uszkami z farszem z gęsiny. Wśród dań głównych na uwagę zasługują knedle ze śliwkami i wolno duszoną wołowiną z zasmażaną słodką kapustą. więcej
Aktualności: Gęsi pipek. Czym był w dawnej łódzkiej kuchni? [ŁODZIANIZM]
Aktualności
Znane są dwie wersje tej potrawy. W Galicji były to gęsie żołądki duszone w oleju lub gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem, z czego powstawał pożywny gulasz. Z kolei na terenie byłego zaboru rosyjskiego w więcej
Aktualności: Jesień w restauracjach w Łodzi. Jakie nowe, sezonowe dania znajdziesz w menu?
Aktualności
pieczonego buraka i orzechów włoskich. Na deser jesienny cymes. To danie kuchni żydowskiej złożone z duszonej marchwi, gruszek, śliwek, fig i rodzynek. Polecamy wersję na ciepło. więcej
Aktualności: Festiwal Pierogów Świata na Piotrkowskiej 217. Które okażą się najlepsze?
Aktualności
chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu, najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane więcej

Aktualności: Walka o zdrowie łodzian
Aktualności
łodzianom. Teraz wydłużenie terminu na wymianę pieców spowoduje, że będziemy o kolejne lata dłużej dusić się smogiem. Najistotniejsze są programy osłonowe z których mieszkańcy mogliby korzystać. Niestety więcej

Aktualności: Wiosenny Restaurant Week nadchodzi. Restauracje w Łodzi zachęcają do rezerwacji stolików
Aktualności
nych kolacjach. Czego możemy się spodziewać? W menu między innymi czeka golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami (Taki Pan więcej