Zakres dat
Rezultatów: 28

Aktualności: Wiosenny Restaurant Week nadchodzi. Restauracje w Łodzi zachęcają do rezerwacji stolików
Aktualności
nych kolacjach. Czego możemy się spodziewać? W menu między innymi czeka golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami (Taki Pan więcej
Aktualności: Łodzianki w UFC w Las Vegas! Klaudia Syguła i Karolina Kowalkiewicz w oktagonie
Aktualności
końcem łodzianka skontrowała swoją rywalkę i przeniosła walkę do swojej płaszczyzny – parteru. Próba duszenia spotkała się jednak z mocną defensywą ze strony Brazylijki, a później staraniami o odpłacenie się więcej

Aktualności: KSW 64 – Pudzian znokautował „Bombardiera” w 18 sekund!
Aktualności
parterze. Pojedynek zaplanowany na pięć rund skończył się w trzeciej po odwróconym trójkącie nogami. Duszony Brazylijczyk musiał odklepać. więcej
Aktualności: Zupy z kapusty, które jadano w dawnej Łodzi. Sprawdź, czy je znasz! [ŁODZIANIZMY]
Aktualności
dodatkiem słodkiej, z mięsem lub bez, jedynie okraszonych skwarkami, podawanych z prażokami lub duszonych razem z kartoflami – podstawą rosyjskiego szczi jest wywar z mięsa wołowego, warzyw, pokrojonych więcej
Aktualności: Pyzy, pampuchy czy kluski na parze? W Łodzi występowały niemal wszystkie ich odmiany!
Aktualności
danie, np. okraszone stopioną słoniną, serwowane z zasmażaną kapustą lub jako dodatek do sosów i duszonego mięsa. Często są przygotowywane z farszem mięsnym, twarogowym lub grzybowym. Potrawami z kategorii więcej
Aktualności: Gęsi pipek. Czym był w dawnej łódzkiej kuchni? [ŁODZIANIZM]
Aktualności
Znane są dwie wersje tej potrawy. W Galicji były to gęsie żołądki duszone w oleju lub gęsim smalcu z cebulą i czosnkiem, z czego powstawał pożywny gulasz. Z kolei na terenie byłego zaboru rosyjskiego w więcej

Aktualności: Łodzianizmy. Jak inaczej mówi się na „zimne nóżki”? Nie każdy zna tę nazwę!
Aktualności
przystawkę zimne nóżki, czyli drygle, znane także w knajpach jako „meduza”. Na ciepło, po łódzku, duszone podroby dudy i dudki, podane z dusichą, czyli ugotowanymi ziemniakami, rozgniecionymi z mąką drewnianą więcej

Wydarzenia: Festiwal Pierogów Świata
Wydarzenia
chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane więcej

Wydarzenia: Bye Bye Bikini | festiwal kulinarny w Manufakturze
Wydarzenia
w ramach Bye Bye Bikini goście spróbują łódzkiej W-Z, czyli zapiekanki ziemniaczanej z wołowiną duszoną w czerwonym winie z roszponką i parmezanem, a na deser zamówić można obłędny, bardzo instagramowy więcej

Wydarzenia: Restaurant Week w Łodzi
Wydarzenia
zielonych szparagów z posypką pomarańczową. Danie główne (Fatamorgana): Kompresowane żołądki z indyka, duszona biała kapusta w sosie demi glace, kluski kładzione z emulsją maślano szczypiorkową. Deser (Farina więcej