Wiosenne nowości w restauracji Zestaw Obowiązkowy. Ich pulled pork Cię zachwyci!

W Zestawie Obowiązkowym (ul. Łąkowa 11) zagościły wiosenne nowości. Lokal znany przede wszystkim z kanapek z pastrami serwuje tym razem także pulled pork i specjalne wersje swoich klasycznych dań.

7 zdjęć
fot. Zestaw Obowiązkowy
ZOBACZ
ZDJĘCIA (7)

– Pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę, przyrządzamy w niskiej temperaturze z karczku wieprzowego w korzennych przyprawach. Podajemy ją w bułce burgerowej z sosem musztardowym i ogórkiem konserwowym. Dodatków nie jest wiele, ponieważ chcemy wydobyć z mięsa maksimum smaku – opowiada Marek, który Zestaw Obowiązkowy prowadzi już od kilku lat. Zaczynał w swoim food trucku, teraz gotuje w lokalu przy ul. Łąkowej 11. 

Miłośników ostrzejszych klimatów ucieszy nowa wersja pastrami z gorgonzolą – lekko zgrillowaną, dodającą posiłkowi wyrazistego smaku. Ten przysmak zjecie w ciabatcie z dodatkiem musztardy francuskiej.

Klasyki dla tradycjonalistów

Przez cały czas w menu jest także specjalność Zestawu, czyli kanapki z pastrami – peklowanego, wędzonego i parowanego mostka wołowego, którego smak już od dawna podbija serca i żołądki łodzian. Jego przepis Marek wymyślił sam, podobnie jak autorskich sosów, z którymi można zamówić pastrami. Przyrządzane na miejscu od podstaw są także lemoniady, w ten weekend będzie cytrynowa i paprykowa. Ta ostatnia ma swoich fanów. – Niektórzy przyjeżdżają na nią specjalnie, kiedy tylko damy znać na Facebooku, że akurat zrobiliśmy kolejną porcję – zdradza Marek.

Nowości zostaną w Zestawie przez kilka najbliższych dni, a o ich losach zdecydują sami goście. – Poprzednie nowinki przyjęły się i zostały w menu. To przede wszystkim kanapka z pastrami z dodatkiem grillowanego bekonu wołowego, bardzo rzadko spotykanego w Polsce. Swoich fanów ma też kimchi, które wychodzi nam dość pikantne i jest świetnym dodatkiem do kanapek – dodaje właściciel.

Na łąkę w centrum miasta

Zestaw Obowiązkowy możecie odwiedzać od poniedziałku do piątku w godz. 11:00–19:00, a także w soboty w godz. 11:00–16:00. Czekają tu nie tylko dobre jedzenie i kraftowe piwa, ale też leżaki i niewielka łączka tuż obok lokalu. Nie zawiodą się więc ci, którzy lubią nacieszyć kubki smakowe w spokoju i w otoczeniu przyrody. 

ZOBACZ TAKŻE

Polecane aktualności

100-lecie powołania Świętej Faustyny, patronki Łodzi. W parku „Wenecja” zorganizowano jubileuszową zabawę

Tomasz Walczak / BRP

29 czerwca 1924 roku podczas jednej z zabaw plenerowych w ówczesnym parku Wenecja w Łodzi Helena… więcej

Czwartki na Wesoło

Robert Kowalczyk / MOPS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi serdecznie zaprasza dzieci wraz z opiekunami na… więcej

Łódź poprzez wieki. Już niebawem premiera III tomu monografii naszego miasta

Tomasz Walczak / BRP

20 czerwca na rynku wydawniczym ukaże się III tom monografii Łodzi „Łódź poprzez wieki. Historia… więcej

"Uciekli do Mandżurii". W pasażu Schillera stanęła wystawa poświęcona Zbrodni Katyńskiej

Tomasz Walczak / BRP

Do 28 czerwca w pasażu Schillera będzie można obejrzeć wystawę „Uciekli do Mandżurii”, której celem… więcej

Wiwat Bractwu Kurkowemu! 200 lat najstarszej organizacji społecznej w Łodzi.

Patryk Wacławiak / BAM

W 2024 roku Łódzkie Towarzystwo Strzeleckie „Bractwo Kurkowe” obchodzi wyjątkowy jubileusz –… więcej

Kontakt