Na pizzę do Monopolis. Neapolitańska pizzeria La Mia Fabbrica [ZDJĘCIA]

Do bogatej już oferty gastronomicznej Monopolis dołączył nowy lokal. W pofabrycznych murach dawnego Monopolu Wódczanego powstała restauracja La Mia Fabbrica, która specjalizuje się w kuchni słonecznej Italii.

mat. prasowe
La Mia Fabricca specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej
5 zdjęć
mat. prasowe
mat. prasowe
mat. prasowe
mat. prasowe
mat. prasowe
ZOBACZ
ZDJĘCIA (5)

W ścianach ze starej cegły

La Mia Fabbrica, czyli „moja fabryka”, to połączenie włoskiego ducha biesiadowania z fabrykanckim klimatem miejsca, w którym się znajduje. Wyjątkowa pizzeria zlokalizowana jest w zabytkowym budynku Monosfery Kreatywności, oddanej niedawno do użytku strefy zabaw i imprez dla dzieci. Wystrój lokalu podkreśla historyczny charakter Monopolu Wódczanego – na ścianach króluje gustowna czerwona cegła połączona z industrialną czernią, drewnianymi meblami oraz dekoracjami roślinnymi, które przełamują pozorną surowość.

Piec z Neapolu i włoskie produkty

Lokal kusi obietnicą rodzinnej atmosfery i najlepszej neapolitańskiej pizzy w Polsce. Gwarancją najwyższej jakości mają być odpowiednio dobrane włoskie składniki, 24-godzinne dojrzewanie ciasta na pizzę oraz tradycyjny piec pochodzący z rodzinnej manufaktury Stefano Ferrara Farniego w Neapolu, który wypiekanym w nim plackom nadaje charakterystyczny, niepowtarzalny smak.

Choć pizza jest tu królową, w karcie La Mia Fabbrica nie brak również innych dań. Goście mają sposobność spróbowania najwyższej jakości oryginalnych włoskich produktów – mięs, wędlin oraz nabiału, suszonych pomidorów, wysokojakościowej oliwy, czeka na nich również karta wyselekcjonowanych alkoholi.  

Pizza obok steków

La Mia Fabbrica to nowy koncept gastronomiczny Zbigniewa Stempnia, który wraz ze wspólnikiem Lechem Domagałą prowadzi już inny lokal w Monopolis - specjalizującą się w stekach restaurację Indian Steak. Stempień to bowiem miłośnik i znawca wysokiej klasy mięsa. Od ponad 20 lat prowadzi firmę Konkret, która zajmuje się sezonowaniem i produkcją steków (zaopatruje w mięso wiele restauracji i hoteli), a od kilku - restauracje Indian Burger w Aleksandrowie Łódzkim i Łodzi. 

Strefa gastro w Monopolis

Oprócz wspomnianych powyżej lokali gastronomiczną strefę Monopolis tworzą także: kawiarnia Mono Cafe, Piekarnia Łódź, japońska restauracja Sendai Sushi & Ramen, włoska Trattoria Italiana oraz Arteria serwująca kuchnię śródziemnomorską z elementami iberyjskiej.

ZOBACZ TAKŻE

Polecane aktualności

100-lecie powołania Świętej Faustyny, patronki Łodzi. W parku „Wenecja” zorganizowano jubileuszową zabawę

Tomasz Walczak / BRP

29 czerwca 1924 roku podczas jednej z zabaw plenerowych w ówczesnym parku Wenecja w Łodzi Helena… więcej

Czwartki na Wesoło

Robert Kowalczyk / MOPS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi serdecznie zaprasza dzieci wraz z opiekunami na… więcej

Łódź poprzez wieki. Już niebawem premiera III tomu monografii naszego miasta

Tomasz Walczak / BRP

20 czerwca na rynku wydawniczym ukaże się III tom monografii Łodzi „Łódź poprzez wieki. Historia… więcej

"Uciekli do Mandżurii". W pasażu Schillera stanęła wystawa poświęcona Zbrodni Katyńskiej

Tomasz Walczak / BRP

Do 28 czerwca w pasażu Schillera będzie można obejrzeć wystawę „Uciekli do Mandżurii”, której celem… więcej

Wiwat Bractwu Kurkowemu! 200 lat najstarszej organizacji społecznej w Łodzi.

Patryk Wacławiak / BAM

W 2024 roku Łódzkie Towarzystwo Strzeleckie „Bractwo Kurkowe” obchodzi wyjątkowy jubileusz –… więcej

Kontakt