Nowe restauracje na Dąbrowie w Łodzi! Boska Włoska i Tarta&Tatar już otwarte

O restauracjach na Dąbrowie robi się coraz głośniej. Do grona tych azjatyckich i tajskich niedawno dołączyły lokale reprezentujące kuchnię zachodniej i południowej Europy. Sprawdzamy je dla Was!

Włosko-francuska Dąbrowa!
9 zdjęć
fot. Boska Włoska
fot. Boska Włoska
fot. Boska Włoska
fot. Boska Włoska
ZOBACZ
ZDJĘCIA (9)

Osiedlowe knajpy nabierają nowego znaczenia i (na całe szczęście) przestają się nam kojarzyć tylko z małą budką, w której zamawiamy jedzenie z dostawą do domu. 

Boska Włoska

To nowa restauracja z włoską pizzą przy ul. Gojawiczyńskiej 22. Nowoczesny wystrój z ręcznie malowanym muralem oraz kolorowymi neonami zachęca, aby nawet w dresie skoczyć tu na obiad z rodziną lub przyjaciółmi. 

Co znajdziemy w menu? Oczywiście klasyczną włoską pizzę, jak margharita czy formaggio, ale na szczególną uwagę zasługują carbonara na bazie białego sosu z włoskim boczkiem, verdure z grillowanymi warzywami czy nduja z włoską ostrą kiełbasą. Oprócz pizzy zjemy tu również zupy, sałatki oraz desery. Wkrótce w karcie pojawią się także  makarony.

Twórcą menu jest Jarosław Komala, szef kuchni znany z restauracji Al Dente w Manufakturze. Jedno jest pewne, w każdej pizzy znajdziemy dobre, włoskie składniki, jak pomidory San Marzano czy mozzarellę fior di latte (ser ze świeżego mleka najwyższej jakości). A na deser koniecznie zdecydujcie się na tiramisu. Nie będziecie żałować. Wszystkie pozycje z karty dostępne są również z dostawą na www.boskawloska.com.pl/menu.

Tarta & Tatar

Ze słonecznej Italii przenosimy się do Francji, aby spróbować tradycyjnych tart na słono i słodko oraz mięsnych i rybnych tatarów. Po wszystko to nie musimy jednak lecieć do Paryża. Wystarczy, że swoje kroki skierujemy na ul. Dąbrowskiego 91B, do nowej restauracji Tarta & Tatar. Szefem kuchni jest Antoine Lopez, kucharz z ponad 25-letnim doświadczeniem. Jeśli nazwisko wydaje się Wam znajome, nie mylicie się. W łódzkiej gastronomii znany jest z restauracji Stare Kino by Antoine Lopez. 

W karcie znajdziemy tradycyjne kisze. Warto zwrócić uwagę na propozycję w nieco orientalnym stylu z kozim serem, curry i miodem oraz z serem pleśniowym i gruszką. Psst! Ze sprawdzonych źródeł wiemy, że słodka tarta cytrynowa znika w ekspresowym tempie!

W Tarta & Tatar spróbujemy również siekanego tatara z wołowiny lub pstrąga łososiowego. Każdego z nich możemy wybrać na jeden z czterech sposobów np. po polsku, japońsku, włosku czy nawet tajsku.

ZOBACZ TAKŻE

Polecane aktualności

„Łódź poprzez wieki. Historia miasta”. Premiera IV tomu monografii Łodzi, przygotowanej na 600-lecie nadania praw miejskich

Tomasz Walczak / BRP

W piątek, 19 lipca w Sali Lustrzanej Muzeum Miasta Łodzi odbyła się oficjalna premiera tomu IV… więcej

Pamięci lotnika-bohatera. 84. rocznica bitwy o Anglię.

Katarzyna Zielińska / Oddział Dziedzictwa Łodzi

10 lipca 1940 r. rozpoczęła się trwająca kilka miesięcy bitwa o Anglię. W Łodzi upamiętniono… więcej

100-lecie powołania Świętej Faustyny, patronki Łodzi. W parku „Wenecja” zorganizowano jubileuszową zabawę

Tomasz Walczak / BRP

29 czerwca 1924 roku podczas jednej z zabaw plenerowych w ówczesnym parku Wenecja w Łodzi Helena… więcej

Czwartki na Wesoło

Robert Kowalczyk / MOPS

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi serdecznie zaprasza dzieci wraz z opiekunami na… więcej

Łódź poprzez wieki. Już niebawem premiera III tomu monografii naszego miasta

Tomasz Walczak / BRP

20 czerwca na rynku wydawniczym ukaże się III tom monografii Łodzi „Łódź poprzez wieki. Historia… więcej

Kontakt