Łodzianizmy. Dziad w kuchni nikogo nie obraża, za to smakuje wyśmienicie!

Łódzka gwara była związana z językiem nie tylko poprzez słowa, ale również... smaki.

fot. Envato Elements
Zwyczajny kapuśniak był podawany z ziemniaki, ale osobno gotowanymi, a dziad wymieszany z nimi i gotowany razem.

Ciekawe są łódzkie kulinaria z uwagi na często ograniczone możliwości i kuchnię – jakbyśmy dziś powiedzieli – minimalistyczną. W wielu rodzinach robotniczych na stole dominowały ziemniaki, cebula i kapusta, czasem z wkładką mięsną lub okrasą. I tak powstał „dziad”, czyli kapuśniak, a właściwie kartofle zarzucane kiszoną kapustą i warzywami, co tworzyło dość gęstą, zawiesistą zupę. Zwyczajny kapuśniak był podawany z ziemniaki, ale osobno gotowanymi, a dziad wymieszany z nimi i gotowany razem.

W łódzkiej gwarze rozróżniane były np. zupy cienkie zwane berbeluchą albo te gęste określane mianem cztujdy.

ZOBACZ TAKŻE

Polecane aktualności

Warsztaty Twinning Learning Programme w Warszawie

MM / KS

Celem programu Miast Bliźniaczych jest pomoc miastom we wzajemnym uczeniu się i powielaniu… więcej

Piknik na Fali na zakończenie 10 Łódzkich Senioraliów

Katarzyna Jarosińska / Oddział ds. Polityki Senioralnej i Zdrowotnej

W ramach tegorocznej jubileuszowej edycji Łódzkich Senioraliów w dniu 24 maja w godz. 11:00 - 14:00… więcej

Pamięć o Marszałku

Tomasz Walczak / BRP

Z okazji przypadającej 12 maja 89. rocznicy śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego złożono kwiaty… więcej

Odebrano im dzieciństwo. Przywracamy im pamięć.

Tomasz Walczak / BRP

Narodowy Dzień Zwycięstwa - 8 maja to również Święto Dzieci Wojny. W Łodzi, przed Pomnikiem… więcej

Witaj Maj, piękny Maj

Andrzej Janecki / BAM

Mszą św. sprawowaną w intencji Ojczyzny w bazylice archikatedralnej rozpoczęły się wojewódzkie… więcej

Kontakt