Wiosenny Restaurant Week nadchodzi. Restauracje w Łodzi zachęcają do rezerwacji stolików

Każdy z nas ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia. To właśnie jest comfort food! Gdzie go znajdziemy? Na pierwszym tegorocznym Restaurant Week w Łodzi, który startuje już 23 marca i potrwa aż do 10 kwietnia.

fot. mat. pras.
Kulinarny festiwal zbliża się wielkimi krokami
4 zdjęcia
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
ZOBACZ
ZDJĘCIA (4)

Comfort food to temat przewodni wydarzenia. Co dokładnie oznacza? Posiłki lub produkty, których zjedzenie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z bestroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzonymi przy posiłkach z bliskimi.

– To dla mnie jedzenie, które naprawdę rozgrzewa moje zmysły, to potrawy, których akurat potrzebuję w tym konkretnym momencie – Michał Bartczak, szef kuchni restauracji Ukryte Rzeki.

Autorskie dania specjalnie na Restaurant Week

Festiwalowych dań będzie można spróbować podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week w Łodzi. W cenie 59 zł czeka trzydaniowe menu oraz festiwalowy koktajl. Łódzcy szefowie kuchni wykazali się kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych propozycji, a popis ich umiejętności i talentu zweryfikują goście na degustacyjnych kolacjach.

Czego możemy się spodziewać?

W menu między innymi czeka golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami (Taki Pan Pstrąg), kulki mocy z komosy ryżowej z figami, pieczonym burakiem i purée dyniowo-migdałowym, emulsja szpinakowa i chipsy z jarmużu z nutą cytryny (Zielona restauracja wegańska i wegetariańska) czy gofry z gorzką czekoladą i cukrem perlistym podane z musem z leśnych owoców (Beka Bistro & Pub). 

W ofercie będą dostępne dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

ZOBACZ TAKŻE

Polecane aktualności

Warsztaty Twinning Learning Programme w Warszawie

MM / KS

Celem programu Miast Bliźniaczych jest pomoc miastom we wzajemnym uczeniu się i powielaniu… więcej

Piknik na Fali na zakończenie 10 Łódzkich Senioraliów

Katarzyna Jarosińska / Oddział ds. Polityki Senioralnej i Zdrowotnej

W ramach tegorocznej jubileuszowej edycji Łódzkich Senioraliów w dniu 24 maja w godz. 11:00 - 14:00… więcej

Pamięć o Marszałku

Tomasz Walczak / BRP

Z okazji przypadającej 12 maja 89. rocznicy śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego złożono kwiaty… więcej

Odebrano im dzieciństwo. Przywracamy im pamięć.

Tomasz Walczak / BRP

Narodowy Dzień Zwycięstwa - 8 maja to również Święto Dzieci Wojny. W Łodzi, przed Pomnikiem… więcej

Witaj Maj, piękny Maj

Andrzej Janecki / BAM

Mszą św. sprawowaną w intencji Ojczyzny w bazylice archikatedralnej rozpoczęły się wojewódzkie… więcej

Kontakt