Zakres dat
Rezultatów: 7
Wydarzenia: 42. Ogólnopolskie Konfrontacje Teatrów Młodzieżowych Centrum 2025 w Miejskiej Strefie Kultury: Chojny
Wydarzenia
Dyblik 19:00 - After Party - muzyczno-taneczna platforma integracyjna SOBOTA 25.10 10:00-11:00 - Teatr Meduza „Nakarmić kamień” (Młodzieżowy Dom Kultury - Bolesławiec) 11:00-12:00 - Teatr iPROSCENIUM „Kwestia więcej
Aktualności: Lorneta z meduzą. A po łódzku drygle! Czy wiesz, co to za danie? [ŁODZIANIZMY]
Aktualności
Lorneta to dwa napełnione alkoholem kieliszeczki, a pomiędzy nimi „meduza”, czyli swojskie „zimne nóżki”, znane powszechnie w Łodzi jako drygle, czyli galaretka z kawałkami mięsa, a raczej z mieszanką więcej
Aktualności: Mieszkania, malownicze ciągi komunikacyjne, dziedzińce. Rewitalizacja dawnego Uniontexu
Aktualności
do życia i pracy oraz przyciągającym turystów i gości. Łukasz Zagała z pracowni architektonicznej Meduza Group zaznaczył, że to bardzo interesujące wyzwanie twórcze, dające szansę na dialog tkanki historycznej więcej
Wydarzenia: Morskie opowieści - warsztaty dla dzieci w Novotel Centrum
Wydarzenia
1. Ciekawostki o morzach 2. Makieta morza w platonce po jajkach 3.Meduza z gąbki i piłki 4. Morskie zwierzęta praca 3D 5. Eksperyment 6. Rybki z folii bąbelkowej 7. Opaska rekin 10:00- 11:20 - warsztaty więcej
Aktualności: Schabowe, leniwe i...dancingi. W latach 70. w Łodzi działało prawie 50 restauracji różnych kategorii
Aktualności
ryby, zamówić trunki, a na przystawkę również śledzika, sałatkę jarzynową czy tradycyjną lornetę z meduzą, czyli dwie setki wódki i zimne nóżki. Były również dwie lub trzy wyspecjalizowane w delikatnym menu więcej
Aktualności: Wypić szczeniaczka. Czyli co to tak naprawdę znaczy w łódzkim żargonie?
Aktualności
strzeli po szczeniaku i poszli na zabawę. W łódzkim żargonie popularne było także określenie „lorneta z meduzą” (to tytuł książki o naszej lokalnej gastronomii), czyli dwa małe kieliszki (szczeniaki), a pomiędzy więcej
Aktualności: Łodzianizmy. Jak inaczej mówi się na „zimne nóżki”? Nie każdy zna tę nazwę!
Aktualności
określana była jako dudki. A zatem na przystawkę zimne nóżki, czyli drygle, znane także w knajpach jako „meduza”. Na ciepło, po łódzku, duszone podroby dudy i dudki, podane z dusichą, czyli ugotowanymi ziemniakami więcej

