Festiwal Hot&Sweet w Manufakturze

autor:

Manufaktura (Łódź, ul. Karskiego 5)

19.08.2024

Sierpień w Manufakturze to czas, który na stałe wpisał się w kalendarz miłośników wyjątkowych smaków, a to za sprawą autorskiego Festiwalu Hot&Sweet! 5. edycja wydarzenia wystartuje już 19 sierpnia.

Festiwal Hot&Sweet w Manufakturze

W tegorocznej edycji wydarzenia udział weźmie 15 renomowanych restauracji z Manufaktury. W ramach Festiwalu, każdy z lokali przygotował autorskie dania, które zaskoczą nie tylko smakiem, ale również kreatywnym podejściem do tematu. Co ważne, słodkie w tym kontekście to nie tylko desery – restauracje proponują również wyrafinowane dania główne, w których połączenie słodyczy z ostrością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź, co przygotowali restauratorzy!

19.08-01.09 (z wyłączeniem piątków i sobót), wybrane restauracje na rynku Manufaktury:

Al Dente
Miłośnicy kuchni włoskiej wiedzą, że specjalnością Al Dente są rzemieślnicze makarony. Wśród festiwalowych propozycji w menu znajdzie się tagliatelle z sosem z pieczonej papryki i kurczakiem sous-vide faszerowanym serem kozim z groszkiem cukrowym (50 zł). A na deser monoporcja – tartaletka kukurydziana z zapiekanym kremem kokosowym, galaretką mango-marakuja z chilli oraz kremem czekoladowo-kokosowym (19,40 zł).

Bawełna
Restauracja z typowym „łódzkim” charakterem zaprasza na spicy pasta (62,30 zł), czyli makaron linguine w kremowym sosie na bazie cebuli szalotki, czosnku, białego wina, włoskich pomidorów, ostrej kiełbaski nduja, grana padano, podawany z serem burrata oraz liśćmi bazylii. Natomiast miłośnicy słodkości będą mogli spróbować jeżynowego tiramisu (33 zł), będącego autorską odsłoną włoskiego deseru na bazie mascarpone, jaj oraz konfitury jeżynowej przełożonej biszkoptami nasączonymi herbatą owocową, wiśniówką oraz świeżymi jeżynami. A to wszystko podawane z musem z białej czekolady i jogurtu.

Bobby Burger
Hawajski ogień
(burger – 34,90 zł, burger z frytkami i napojem 48,90 zł) to festiwalowa propozycja od Bobby Burger. A kryje się za nią bułka brioche, sos salsa mexicana, bekon, ananas, wołowina, cebula, sałata, jalapeno, sos mango majo. 

Galicja
W restauracji powstałej z zamiłowania właścicieli do podróży i dobrej kuchni zjecie letni klasyk, czyli pierogi z jagodami ze słodką śmietaną (39,99 zł), a także grillowanego steka ze schabu (54,30 zł), podawanego z grillowanymi warzywami, ziemniakami z pieca oraz sosem z grillowanego ananasa z chilli i masłem z czerwonym pieprzem.

Ganesh
Ostro i słodko prosto z Indii. W menu festiwalowym w Ganesh królować będzie jalebi – najpopularniejszy deser z północnych Indii (49 zł). Są to chrupiące ciasteczka w kształcie spiralki wykonane z mąki pszennej smażonej w głębokim oleju, a następnie zanurzone w syropie cukrowym z szafranem. Propozycja „hot” to Chicken 65 (29 zł), czyli soczyste, niezwykle aromatyczne i pikantne kawałki smażonego kurczaka serwowane z indyjskim chlebkiem naan. W wersji wegetariańskiej zamiast kurczaka podawany będzie kalafior przygotowywany w tej samej formie. A dlaczego w nazwie pojawia się „65”? Restauratorzy będą wyjaśniać bezpośrednio przy stole. 

Kaukaz
Fani tradycyjnej kuchni kakuaskiej będą mogli spróbować szisz-kebabu (55 zł) z farszem z wołowiny i wiśni, podawanego z ryżem i słodkim sosem wiśniowym oraz żeberek po kaukasku (75 zł) z grilla opalanego węglem, zapieczonych w pikantnym sosie adżika.

La Vende
Wśród festiwalowych propozycji, na słodko – śliwka w kruszonce podawana z sosem karmelowym i lodami waniliowymi (32 zł), a na ostro – polędwica z indyka sous-vide w sosie śliwkowym z chilli podana z opiekanymi ziemniakami i grillowanymi warzywami (60 zł).

Resturante Manuarte
Hot&Sweet w Manuarte to churros, cukier cynamonowy, sos z gorzkiej czekolady (14,90 zł) oraz chicharrones w sosie ostrygowym z miodem i palonym czosnkiem, guacamole i sałatką z marynowaną papają (39,90 zł).

Pizzeria 105
Hot czy sweet burger? Jednego i drugiego będziecie mogli spróbować w Pizzeria 105. W składzie sweet burgera (30 zł) znajdziecie bułkę dwa sezamy, mięso wołowe, sałatę, ser, ananasa, camembert i żurawinę. Natomiast w red hot burger (30 zł) – bułkę dwa sezamy, mięso wołowe, sałatę, ser, pomidora, ogórek konswerowy, czerwoną cebulę, paprykę jalapeno, sos majonezowy z piri-piri.

Polka
Żeberko karmelizowane w miodowej marynacie podane w zapiekanej chałce (58 zł) to słodka propozycja od restauracji Polka. Zwolenników połączenia słodkiego z ostrym z pewnością urzeknie naleśnik z letnimi owocami i sosem pomarańczowym z nutą chilli (30 zł).

Rajskie jadło
Chałwowa eksplozja z leśnym dodatkiem? Lody chałwowe, mus z owoców leśnych i rogalik drożdżowy (35 zł) to pozycja obowiązkowa w menu łódzkich foodies. A tym, którzy będę mieli ochotę na coś ostrzejszego polecamy spróbować polędwiczek w sercu z ostrej salsy i kremowym puree z pietruszki (54 zł).

Szpulka
Słodki słoik Szpulki to aksamitny krem z porzeczki, przekładany ciasteczkami z dodatkiem wystrzałowej kruszonki (31 zł). Dla fanów bardziej wytrawnej kuchni Szpulka przygotowała udon z kimchi i krewetkami (54,20 zł) – japoński makaron w sosie na bazie kapusty kimchi, podawany z krewetkami, czosnkiem, czerwoną cebulą, mango, groszkiem cukrowym, szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi.

Tawerna
Tartaletka kukurydziana z zapiekanym kremem kokosowym, galaretką mango-marakuja z chilli oraz kremem czekoladowo-kokosowym (19,80 zł) to słodka propozycja od Tawerny. W menu na ostro znajdą się polędwiczki montenegro (48 zł) – pieczona polędwica wieprzowa podana z arbuzowym sosem tzatziki, miętą i papryczką chilli.

The Mexican
Kuchnia meksykańska znana jest z wykorzystywania papryczki chilli. Nie zabraknie jej i w menu przygotowanym specjalnie na Festiwal Hot&Sweet. Fani tej kuchni zjedzą jalapenos quesadillas z szarpaną wołowiną i papryczkami jalapeno (30,90 zł). A na deser? Serknik z marakują i białą czekoladą (28,90 zł), czyli pastel de queso con maracuya.

Zielona
Festiwalowe propozycje dla wegetarian znajdziecie w Restauracji Zielona. Opcja na słodko to naleśniki z lodami malinowymi, bitą śmietaną, białą czekoladą i piankami marshmallow (39 zł). Fani ostrych smaków będą mogli spróbować tteokbokki z chrupiącym tofu i kimchi, czyli ryżowych klusek z tofu, shitake z boczniakiem, dymką i kimchi (52 zł).

W sumie czeka na Was kilkadziesiąt festiwalowych propozycji, które z pewnością zadowolą niejedno podniebienie. Hot&Sweet to nie tylko festiwal smaków, ale także okazja do odkrycia nowych kulinarnych inspiracji.

Więcej informacji

Zobacz również:

czwartek, 14 listopada 2024

 -  Park Miliona Świateł przy Orientarium Zoo Łódź

Park Miliona Świateł przy Orientarium Zoo Łódź

Orientarium Zoo Łódź zamieni się w krainę pełną magii, a to wszystko za sprawą wystawy „Magiczne zwierzęta”. Noc ożyje w sposób, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości – zarówno dzieci,… więcej

Orientarium ZOO Łódź (ul. Konstantynowska 8/10)
14.11.2024 - 02.03.2025 17:00

piątek, 15 listopada 2024

FESTIWAL PUCCINIOWSKI w Teatrze Wielkim

Festiwal Pucciniowski - od „Cyganerii" do „Turandot" - 100-lecie śmierci kompozytora! więcej

Teatr Wielki w Łodzi (Plac Dąbrowskiego)
15.11.2024 - 22.12.2024 00:00

czwartek, 21 listopada 2024

Festiwal Teatru Kameralnego

Festiwal to kolejne wydarzenie, które przyciąga nie tylko fanów teatru, ale również osoby, które na co dzień nie korzystają z kultury tak często. To zasługa osobowości aktorskich, które przyjęły… więcej

Centrum Dialogu im. Marka Edelmana w Łodzi (ul. Wojska Polskiego 83)
21.11.2024 - 20.12.2024 00:00

piątek, 29 listopada 2024

Zakręcony Jarmark Świąteczny w Manufakturze

Niepowtarzalna, świąteczna atmosfera w bijącym sercu miasta? 29 listopada w Manufakturze rozpocznie się jedyny w mieście Świąteczny Festiwal Karuzel, który uatrakcyjni Jarmark Bożonarodzeniowy. Wśród… więcej

Manufaktura (Łódź, ul. Karskiego 5)
29.11.2024 - 23.12.2024 00:00

sobota, 30 listopada 2024

Łódzki Jarmark Bożonarodzeniowy na Pasażu Schillera

W tym roku Jarmark Bożonarodzeniowy w Łodzi stanie już nie na, a przy ul. Piotrkowskiej – w zrewitalizowanej przestrzeni pasażu Schillera. Co na nim znajdziemy? więcej

Pasaż Schillera (Łódź, ul. Piotrkowska 110)
30.11.2024 - 23.12.2024 00:00

wtorek, 3 grudnia 2024

Samorodki - cykl ceramicznych rzeźb sensorycznych w łódzkiej Palmiarni

Palmiarnia w Łodzi serdecznie zaprasza w dniach 3-29 grudnia 2024 r. na wystawę rzeźb sensorycznych Ryszarda Henryka Chojnackiego pt. „Samorodki” do łódzkiej Palmiarni, mieszczącej się w Parku… więcej

Palmiarnia Ogrodu Botanicznego w Łodzi (al. Piłsudskiego 61)
03.12.2024 - 29.12.2024 09:00

poniedziałek, 16 grudnia 2024

 -  Bezpłatne zajęcia sportowe z MOSiR

Bezpłatne zajęcia sportowo-rekreacyjne z MOSiR

MOSiR Łódź serdecznie zaprasza na zajęcia sportowo -rekreacyjne organizowane na naszych obiektach. więcej

16.12.2024 - 24.12.2024 00:00

piątek, 20 grudnia 2024

 -  Sobotnia Rękodzielnia w Tulipanie

Rękodzielnia w Tulipanie

„So­bot­nia Rę­ko­dziel­nia” to cy­klicz­ne wy­da­rze­nie od­by­wa­ją­ce się w każ­dą pierw­szą so­bo­tę mie­sią­ca w CH Tu­li­pan w Ło­dzi. Nie­tu­zin­ko­wy jar­mark przy­cią­ga do sie­bie… więcej

Centrum Handlowe Tulipan (92-202 Łódź, aleja Piłsudskiego 94)
20.12.2024 09:00

Miejska Strefa Kultury: Menu Świąteczne - Świąteczne kalendarium wydarzeń

Uczta świąteczna to posiłek szczególny, towarzyszy mu niespotykana obfitość jedzenia i co najważniejsze, radość ze wspólnego w niej uczestnictwa. My również przygotowaliśmy dla Was taką świąteczną… więcej

20.12.2024 09:00

Jarmark Produktów Regionalnych w Porcie Łódź

Czas na świąteczne zakupy pełne smaku i aromatu! Już od piątku, 6 grudnia, zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Produktów Regionalnych, gdzie tradycja spotyka się z lokalnymi przysmakami i produktami z… więcej

Port Łódź (ul. Pabianicka 245)
20.12.2024 10:00
Kontakt