Nie chodzi w tym temacie, aby ściśle trzymać się kuchni śródziemnomorskiej, tylko o to, aby była ona inspiracją do stworzenia nowego, ciekawego dania. Podobnie jak w latach ubiegłych konkurs ma wyłonić najlepszą festiwalową restauracje, kawiarnię i lokal serwujący koktajl alkoholowy. Jak zawsze restauracje przygotują danie główne, kawiarnie deser i napój. W ubiegłym roku pojawiła się nowa kategoria festiwalowa - koktajl alkoholowy. W tym roku nawiązaliśmy kontakt z Biurem Radcy ds. Turystyki, Ambasady Hiszpanii w Polsce.
Przebieg wydarzeń XIV edycji Festiwalu Dobrego Smaku
1. Workshop 6.06.2017 warsztaty dla szefów kuchni, którzy biorą udział w Festiwalu Dobrego Smaku. Szkoli Gabriel Fernández de García, hiszpański szef kuchni, który pracował w wielu restauracjach z jedną i dwoma gwiazdkami Michelin.
Miejsce : Ashanti - Szkoła Kulinarna.
2. Wieczór tapas 7.06.2017 : konferencja prasowa połączona z pokazem LIVE. Zarazem inauguracja 14 edycji FDS. Tapas w wykonaniu hiszpańskich i polskich szefów kuchni. Wstęp z zaproszeniami
Miejsce : Book&Cook, OFF Piotrkowska Center
3. Konkurs główny 8-11.06 2017: (czwartek - niedziela) w konkursie biorą udział restauracje (danie główne), kawiarnie (deser i napój), puby, restauracje (koktajl alkoholowy). Konkurs trwa od czwartku do niedzieli, kończy się uroczystą galą wręczenia nagród. Dania główne w promocyjnej cenie - 15 zł, desery w kawiarniach - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł.
Jury: złożone z szefów kuchni oraz Partnerów wydarzenia. Oprócz Jury przygotowanie do Konkursu oceniają uczestnicy Festiwalu, wysyłając swoje oceny SMS-em lub głosując w specjalnie przygotowanej na użytek Konkursu aplikacji.
W tym roku po raz pierwszy w niektórych lokalach zobaczycie na stolikach naklejki z kodem QR. To konkurs na lokal nowych technologii, który organizuje Cheefo. By zagłosować pobierz i uruchom aplikację następnie zeskanuj kod QR ze stolika restauracji i zamów bez potrzeby czekania na podejście obsługi. Po konsumpcji poproś o rachunek i oceń wizytę. Każde zrealizowane zamówienie to jeden głos dla restauracji. Zasady są proste, niedługo przedstawimy Wam filmik z instrukcją, jak to działa.
4. Szkoła kulinarna dla dzieci 10 czerwca: podobnie jak w ubiegłym roku warsztaty odbędą się na OFF Piotrkowska w plenerze. Szkolić będą: Julka i Bruno finaliści tegorocznej edycji MasterChef Junior Polska TVN
Godzina 11:00 - 15:00
5. Gala Rozdania Nagród 11 czerwca: podczas uroczystej gali wręczane są nagrody oraz statuetki dla najlepszych lokali, które serwowały podczas Festiwalu swoje dania, desery i koktajle. Wstęp z zaproszeniami
XIV Festiwal Dobrego Smaku
- kategoria:
- Festiwale
- Warsztaty i szkolenia
08.06.2017 - 11.06.2017
Tematem przewodnim tegorocznej edycji, są Śródziemnomorskie smaki. Pomysłów na dania główne nie powinno zabraknąć, ponieważ wyróżniamy trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (np. Maroko), wschodni-śródziemnomorski (Egipt, Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowo-europejski (Włochy, Francja, Hiszpania).