#FITmŁodziaki w Akcji
Smaczne i zdrowe desery polecane przez #FIT mŁodziaków z I edycji Projektu
Autorami zdjęć są Uczestnicy Projektu #FIT mŁodziaki
Smaczne i zdrowe desery polecane przez #FIT mŁodziaków
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 banan
- Garść bakalii np. słonecznik, dynia, rodzynki, migdały
- Garść płatków owsianych
- Płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Obrane avocado i banana ugniatamy widelcem lub miksujemy do jednolitej masy. Część masy przekładamy do miseczki/słoiczka, posypujemy płatkami owsianymi i bakaliami. Dodajemy pozostałą część musu.
Dekorujemy płatkami migdałów lub ulubionymi owocami lub bakaliami
Składniki:
- 60 g orzechów włoskich łuskanych
- 40 g suszonych owoców u nas rodzynki, żurawina i daktyle
- 200 g płatków owsianych
- 70 g gorzkiej czekolady 70%
- 125 g migdałów w płatkach
- 10 ml wody
- 100 g miodu płynnego
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i rozdrabniamy przy pomocy blendera, malaksera itp. ( thermomix: obroty 5 czas 10 sekund ) dodajemy wodę i miód. Mieszamy wszystko drewniana łyżką i wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kroimy w kostkę i zawijamy w papier.
Składniki:
200 g masła orzechowego (można zrobić samemu)
100 ml oleju kokosowego
200 g miodu
100 g gorzkiej czekolady
3 szklanki uprażonych na suchej patelni płatków owsianych
rodzynki, ulubione orzechy, suszona żurawina, wiórki kokosowe itd., itp., czyli kto, co lubi
Wykonanie:
Pogrzać w garnku masło orzechowe z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia i dodać miód oraz pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści. Ciepłą masę połączyć z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami. Przełożyć do dowolnej formy lub pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia na grubość ok 1 cm. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy masa będzie twarda, kroimy na podłużne batony.
Składniki:
- kiść winogron
- jedno jabłko
- pół banana
- jedna gruszka
- pomarańcz sycylijski
Przygotowanie:
Umyć i obrać owoce. Pokroić w plasterki banana. Pokroić w kostkę jabłko, gruszkę, pomarańczę. Dodać winogrono.
Wszystko wymieszać w szklanym pucharku (lub innym naczyniu).
Deser daje niezwykle dużo pozytywnej energii.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego (jeśli deser ma być dla 2 osób)
- pół dużego, bardzo dojrzałego banana - jak już jest taki, że niechętnie go zjecie, bo jest prawie rozciapciany, to będzie ekstra do deseru
- 1 łyżka nasion chia (maksymalnie, bo nasiona chia są dla nas zdrowe, jednak można je przedawkować)
- garść owoców. Użyłam truskawek (mogą być mrożone), ale mogą to być maliny, mango. A jeśli ktoś nie lubi musu - porzeczki, borówki, jagody, brzoskwinie
- kilka orzechów lub migdałów
Wykonanie:
Pół połowy banana rozgniatamy dokładnie widelcem, a resztę kroimy na plasterki. Jogurt naturalny mieszamy z rozgniecionym bananem oraz nasionami chia. Truskawki lub maliny miksujemy na mus. Do szklanki wkładamy plasterki banana, wlewamy jogurt z chia. Na wierzchu układamy mus owocowy albo wsypujemy owoce i orzechy. Wkładamy do lodówki na kilka godz. Można udekorować plasterkiem mięty.
Deser najlepiej zrobić rano, bo musi postać w lodówce.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- pół szklanki żurawiny suszonej
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem albo blenderem, dodać miękkie masło i płatki owsiane + żurawinę, odstawić na 15 minut. Potem podzielić na porcje po około łyżce masy, uformować w kulki, ułożyć na blaszce i lekko które rozgnieść ręka. Piec na złoty kolor w temp. około 180 stopni - przez ok. 15 minut.
Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/5 szklanki wiórków kokosowych
- 1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok. 2 min.) sezamu
- garść posiekanej, suszonej żurawiny
- szczypta ekologicznego proszku do pieczenia
- 2 dojrzałe banany
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 170'C z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Do miski wrzucamy: płatki owsiane, 2 rozgniecione widelce na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (około pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy "ciasto" na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę. Wyrabiamy obydwie owsiane masy, a następnie rękami turlamy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na blachę w odstępach ok. 2 cm i pieczemy 12 - 13 minut.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
- pół szklanki suszonych owoców np. rodzynek
- 3 garście słonecznika (najlepiej uprzednio namoczonego i dobrze wypłukanego)
- szczypta kurkumy
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 duże płaskie łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
- 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Składniki:
- 2 szklanki miąższu dyni
- 2 szklanki mąki
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka sody oczyszczonej
- po 1/2 szklanki orzechów włoskich i rodzynek
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cynamon
- goździki
- kardamon
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g puree z dyni
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- migdały i orzechy laskowe
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy puree z dyni i wlewamy do formy. Na górze posypujemy orzechami i wkładamy ciasto do nagrzanego do 180'C piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego
Warstwa orzechowa:
- 4 łyżki masła orzechowego 100% orzechów,
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – do garnka wlewamy trochę wody, kładziemy na garnku szklanką miskę i wrzucamy do niej połamaną na kostki czekoladę wraz z olejem kokosowym. Całość podgrzewamy mieszając składniki aż do rozpuszczenia.
Do foremek na babeczki (np. foremek silikonowych) wlewamy łyżką połowę porcji płynnej czekolady. Następnie umieszczamy foremki na 10 minut w zamrażalniku. W tym czasie przygotowujemy część orzechową. Do miski dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy foremki z zamrażalnika i nakładamy do każdej z nich masę z masła orzechowego. Umieszczamy babeczki w zamrażalniku na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i nakładamy na wierzch warstwę czekoladową. Ponownie wkładamy babeczki do zamrażalnika na około godzinę. Gotowe!
Składniki:
- jabłko 1 szt
- winogrona 25 dkg
- kaki 1 szt
- pomarańcza 1 szt
- gruszka 1 szt
- banan 1 szt
Przepis:
1. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Winogrono kroimy na połówki
3. Kaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
4. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
5. Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Owoce mieszamy razem i dekorujemy cząstkami pomarańczy i kawałkami banana
Składniki:
- pomelo
- grejpfrut mały
- grejpfrut czerwony
- granat
- sok z cytryny
Składniki na porcję dla jednej osoby:
- 2 łyżki granoli
- 6-7 łyżek jogurtu naturalnego
- ulubione owoce - np. 6 truskawek i łyżka jagód - owoce mogą być mrożone
- pokruszone orzechy lub płatki migdałów do ozdoby
Wykonanie:
Owoce trzeba rozmrozić i zmiksować. Jak owoce są kwaśne można dodać miód lub ksylitol.
Do szklaneczek wsypujemy granole, na to wlewamy jogurt naturalny a na koniec mus ze zmiksowanych owoców. Ozdabiamy pokruszonymi migdałami lub orzechami.
Składniki:
- mrożone truskawki garstka
- mrożone jagody garstka
- jogurt grecki 200ml
Przygotowanie:
Wszystko blendujemy.
Składniki:
- garść płatków owsianych
- borówki świeże
- jogurt grecki
Przygotowanie:
Na dnie literaki wsypujemy płatki owsiane, borówki (można je przekroić bądź użyć w całości) i przykrywamy jogurtem greckim.
Składniki:
- 2 herbatniki – razem 10g
- 80g serka President 0% tłuszczu
- 2g gorzkiego kakao
- zaparzona gorzka kawa
Przygotowanie:
Herbatniki zamocz na chwilę w kawie. Serek wymieszaj ze stewią. Na pierwszego herbatnika połóż połowę serka, przykryj drugim herbatnikiem i nałóż pozostały serek. Posyp gorzkim kakao.
Składniki:
- banan 1/2
- suszone daktyle -2 lub 3 szt (w zależności od wielkości)
- kakao - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć we wrzątku przez 10 min, następnie odcedzić i zblendować / zmiksować z połową obranego banana i kakao do gładkiej masy. Podawać ze świeżymi owocami np. jabłkiem.
Składniki:
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich – w wersji ekspresowej wybieramy mielone orzechy
- 3-4 łyżki kakao
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny ( max. 1-2 łyżki )
Wykonanie:
Do przygotowania domowych trufli potrzebujemy rozdrabniacz/siekacz. W pojemniku umieszczamy pokrojone śliwki oraz daktyle. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, łyżkę soku z cytryny i łyżkę kakao. Wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy na jednolitą w miarę masę. Próbujemy masę – jeśli będzie dla Was zbyt słodka, dodajcie jeszcze soku z cytryny. Jednak nie za dużo – żeby masa nie zrobiła się zbyt rzadka.
Tak przygotowaną masę owocowo-orzechową umieszczamy na min. 30 minut w lodówce. Dzięki schłodzeniu będzie nam się wygodniej formowało następnie trufelki.
Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki. Delikatnie obtaczamy je w pozostałym kakao.
I już mamy gotowe, domowe i zdrowsze słodycze.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki rodzynek, żurawiny lub śliwek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki wody
- Można dodać ulubione bakalie, banana lub płatki orkiszowe itp.
Wykonanie:
Składniki wymieszać w misce, uformować płaskie ciasteczka, położyć na blaszce do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180'C i piec około 15-20 minut. W trakcie pieczenia ciasteczka przewrócić na drugą stronę. Można podawać z jogurtem i świeżymi owocami.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
- 7 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki ksylitolu
- 1,5 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego
- 1 łyżka wiórek kokoswych lub migdałów
- 300 g śliwek można dodać jeszcze inne owoce
Taka porcja zawiera tylko 280 kcal więc można jeść bez wyrzutów sumienia:)
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
- Naczynia do zapiekania smarujemy delikatnie tłuszczem
- Śliwki myjemy kroimy na połówki i pozbywamy się pestek
- Pokrojone śliwki wrzucamy do rondelka i chwile je dusimy aby puściły trochę soku, dodajemy 2 łyżki ksylityolu można dodać cynamon
- Wszystko przekładamy do formy
- Płatki owsiane mielimy w blenderze
- Do płatków dodajemy 2 łyżki ksylitolu, masło klarowane bądź olej kokosowy i płatki migdałów lub wiórki kokosowe
- Wyrabiamy w palcach aby powstaly małe i duże grudki i posypujemy nią owoce
- Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut i GOTOWE :)
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 2 banany
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki oleju (kokosowy, rzepakowy)
- pół kostki posiekanej gorzkiej czekolady
- pół szklanki rodzynek
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik na 180 stopni.
- Zblendować fasolę.
- Dodać do fasoli resztę składników i wszystko jeszcze raz zblendować.
- Dorzucić posiekaną czekoladę i rodzynki.
- Nałożyć do papilotek.
- Piec ok. 20 minut - 180 stopni C.
Składniki:
Beza
- 5 białek
- 150 g ksylitolu
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- świeże owoce sezonowe
Krem
- 250 g serka ricotta
- łyżka miodu
- skórka otarta z cytryny
Wykonanie:
Białka że szczyptą soli ubijamy mikserem. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce ksylitolu w pudrze oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Gdy ksylitol się rozpuści należy dodać ocet. Przygotowaną masę należy przełożyć na papier do pieczenia, na którym wcześniej został odrysowany kształt bezy (okrąg). Bezę trzeba suszyć w piekarniku przez 1,5 godziny temp. 160'C. Aby wykonać krem należy mikserem ucierać wszystkie składniki ok 2 min. aż powstanie jednolita konsystencja. Następnie krem wykładamy na bezę i ozdabiamy owocami, np. cząstkami mandarynki, kiwi, malinami, borówkami.
Ciasto:
- 500 g mąki (np. kukurydziana i ryżowa w proporcjach 1:1)
- 4 żółtka
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Jogurt naturalny 1-2 łyżki
- 1/2 kostki masła
- Erytrytol 2 łyżki
Wszystko razem delikatnie wymieszać, tak aby ciasto było sypkie.
Przygotowanie jabłek:
Około 1,5 kg jabłek obrać i zetrzeć, wymieszać z łyżką cynamonu, imbiru, kardamonu i kilkoma goździkami. Dodać galaretkę bez cukru, posłodzić erytrytolem (w zależności od smaku jabłek).
2/3 ciasta wykładamy na spód blachy, na to kładziemy jabłka, później ubite na sztywno białka (4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy jedną łyżkę budyniu bez cukru i erytrytolu), wierzch posypujemy resztą ciasta. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180°.
Składniki:
- Duży kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego
- 4 duże banany
Wykonanie:
Banany blendujemy na jednolitą masę. Można zostawić kilka kawałków i pokroić w drobną kostkę. Wtedy lody będą z kawałkami owoców.
Jogurt ubijamy krótka chwilę mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodajemy do jogurtu banany i mieszamy.
Wstawiamy na 2-3 godziny do zamrażarki i deser gotowy.
Składniki:
- banan
- orzechy włoskie
- maliny
- jogurt naturalny
- kakao albo cynamon (*miód)
Włóż 3 łyżki jogurtu do naczynia. Zblenduj maliny. Następnie połóż na jogurt 3-4 łyżeczki gotowych malin. Pokrój banana na plasterki i ułóż je na musie. Całość posyp orzechami oraz kakaem albo cynamonem (albo jednym i drugim).
*możesz polać wszystko miodem, a także dodać miód do jogurtu
Fit pierniczki
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 30 g oliwy
- 70 g miodu
- 8 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
w rondelku rozpuść oliwę i miód. Na stolnicę wysyp mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, zrób zagłębienie. Do środka wsyp kakao, przyprawę i wbij jajka, na koniec dodaj rozpuszczony miód z oliwą i dokładnie zagnieć. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i podziel na części. Każdą część rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 180 `C przez 8-10 minut. Wystudzone pierniczki można udekorować wedle uznania.
Domowa nutella
Składniki:
- 2 banany,
- 2 awokado
- 2 łyżki kakao
- miód do smaku
Wykonanie: całość zmiksuj na gładki krem.
Składniki:
- jogurt naturalny
- świeże owoce
- płatki ryżowe z czekoladą i malinami
Sposób przygotowywania:
Do szklanki dodać jogurt naturalny. Następnie owoce wymieszać z jogurtem. Dać na jogurt małą warstwę owoców. Na to posypać płatkami ryżowymi z czekoladą i malinami, i znowu dać warstwę owoców.
Chipsy jarmużowe
Składniki:
- jarmuż
- olej
- papryka słodka
- papryka ostra
Przygotowywanie:
Do miski dać dwie łyżki oleju, wsypać pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej. Następnie wsypać jarmuż ( ok 3/4 miski ) i wszystko wymieszać. Po wymieszaniu rozłożyć jarmuż na blaszce, nastawić piekarnik na 150° i piec 10-12 min.
Składniki:
- galaretka malinowa
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1 mandarynka
Przygotowanie:
Zrób galaretkę, następnie włóż w zimne miejsce. Po 24 h wyjmij ją i pokrój w małe kostki. Na patyczek nałóż pokrojonego banana, jabłko, mandarynkę oraz galaretkę.
Składniki:
- mąkę jaglaną - ok. 3 duże łyżki,
- jogurt naturalny - ok. 2 duże łyżki,
- miód - 1 duza łyżka
- 100 ml wody gazowanej (wtedy gofry są puszyste).
Przygotowanie:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć masę na gofrownicę na ok 5 -7 min. Na wierzch położyć kawałki ananasa, okruszki krakersów i herbatników.
Do tego sok z 3 pomarańczy wyciśnięty prosto do szklanki i....mm mm pychota!
Składniki:
- 2 łyżeczki kakao
- 1 banan
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- opcjonalnie: orzechy/miód
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy standardową masę na naleśniki, miksując mąkę, mleko i jajko. Następnie dodajemy posiekanego banana i 2 czubate łyżeczki kakao. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę o odcieniu kakao (do picia). Kakaowe placuszki smażymy nieco krócej niż zwykłe, ponieważ kakao łatwo się przypala. Gotowe placuszki można posypać orzechami, świeżymi bananami lub polać miodem.
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 1/2 ananasa świeżego
- 1 gruszka
- 1 mango
- 2 mandarynki
- kilka gałązek kolendry
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- cynamon
- garść migdałów
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotować około 12 min. Można ugotować w woreczku lub w następujący sposób: zagotować wodę i do wrzątku wsypać kaszę w proporcji 2:1 (2 części wody, 1 część kaszy). Wyjąć i wystudzić. Wymieszać z łyżeczką cynamonu. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć środek. Przesmażyć na maśle klarowanym. Mandarynki podzielić na cząstki i obrać z błonek. Mango obrać i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Kaszę jaglaną połączyć z ananasem, mango, mandarynkami, dodać gruszkę. Pokrojone migdały podprażyć na patelni i posypać nimi kaszę. Udekorować posiekaną kolendrą. Cukier jest niepotrzebny, bo sałatka jest słodka za sprawą owoców.
Składniki:
- 4 soczyste pomarańcze
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Umyć pomarańcze i przekroić je na pół, wycisnąć z nich sok - powinno wyjść około 500 ml- zagotować. W 1/3 szklanki zimnej wody rozmieszać 40 g mąki ziemniaczanej, wlać do gotującego się soku pomarańczowego. Energicznie mieszając gotować 1 minutę.
Składniki:
- 1 jabłko
- Mleko kokosowe
- Płatki owsiane
- Cynamon
- Cukier z prawdziwą wanilią
- Ulubione orzechy
- Odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Gęstą część mleczka kokosowego mieszamy z odrobiną soku z cytryny i z cukrem z prawdziwej wanilii. Jabłko że skórką kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem i z cukrem z wanilią. Na dnie szklanki wsypujemy około dwie łyżeczki płatków owsianych a na nie nasz jogurt kokosowy na niego zaś jabłka i polewamy je jogurtem kokosowym a następnie posypujemy ulubionymi orzechami.
Składniki:
- 2 banany
- 1 szkl. malin
- 1 opak. jogurtu śmietankowego
- 1/2 szklanki napoju ryżowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zblendować na jednolitą masę. Przelać do szklanek i ozdobić malinami.
Składniki:
- pół szklanki świeżych malin (można zastąpić rozmrożonymi owocami)
- 1 łyżeczka ksylolitu (ewentualnie zamiast ksylolitu może być 1 dojrzały banan)
- 200 ml jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka (opcjonalnie kefiru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Maliny, banan, ekstrakt z wanilii umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy zamiast banana używamy ksylolitu można zrezygnować z blendera i ręcznie wymieszać maliny, ksylolit i ekstrakt z wanilii. Masę przekładamy do wysokiego naczynia (np. szklanki). Na wierzch wykładamy jogurt. Całość wstawiamy do lodówki, aby koktajl się schłodził.
Składniki:
- 2-4 zamrożone banany
- trochę zamrożonego musu z truskawek
Wykonanie:
Banany umyć, obrać, przekroić na pół, włożyć do pudełka lub torebki i zamrozić. Truskawki umyć i odszypułkować, zmiksować i zamrozić. Kiedy będą już zamrożone, włożyć do blendera, miksować na maksymalnej mocy na gładką masę.
Składniki:
400 ml jogurtu greckiego
3-4 łyżki płynnego miodu
posiekana gorzka czekolada (2 kostki. Nie trzeba dodawać.)
orzechy (dowolne ulubione)
owoce (dowolne ulubione albo sezonowo dostępne)
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z miodem, czekoladą i orzechami. W małych pojemnikach, szklaneczkach, kubeczkach itp. ułożyć na dnie owoce. Na owoce nałożyć jogurt. Na wierzchu ponownie kładziemy ulubione owoce. Wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia i GOTOWE.
Składniki:
- pół jabłka
- banan
- pół gruszki
- łyżeczkę miodu
- szczyptę imbiru
- szczyptę cynamonu
- pół szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Pokroić owoce, następnie wrzucić do blendera. Zmiksować owoce, nadal miksując powoli dolewać mleka i dodać przyprawy. Wszystko zmiksować. Na koniec wlać do szklanki i gotowe.
Składniki na 9 szt.:
- 2 banany
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- 2 łyżki nasion chia
- 2-3 garści truskawek (mogą być borówki, maliny, jeżyny lub porzeczki)
- opcjonalnie można dodać też żurawinę suszoną
Przygotowanie:
Banany należy rozgnieść widelcem i łyżką wymieszać z pozostałymi składnikami. nakładać do foremek (silikonowe świetnie się sprawdzają). Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut aż ładnie się zrumienią i gotowe.
Składniki (4 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wody
- 2 banany
- 2 kiwi
- Dowolne owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
Płatki wsyp do małego garnuszka. Zalej szklanką wody i na bardzo małym ogniu gotuj, aby zmiękły. Przełóż płatki do naczynia blendera, dodaj rozdrobnione banany, a także obrane i pokrojone w kawałki kiwi. Przełóż owsiankę do pucharków, a na wierzchu udekoruj swoimi ulubionymi owocami, np. granatem i kiwi.
Składniki:
- 150g białego serka np. Bieluch
- jajko
- 1 banan
- 1 jabłko
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej kokosowy do smażenia
Banana przekładamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem, następnie dodajemy starte na dużych oczkach jabłko, jajko, serek i mąkę. Na rozgrzaną patelnie dodajemy olej kokosowy i kładziemy łyżką małe porcje ciasta formując placuszki. Smażymy z obu stron na złocisto. Można je podawać z owocami ale jest to opcjonalny krok. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego light
- 50 g nasion chia
- 20 g jarmuż
- 80 g kiwi
- 100 g mango
Wykonanie:
Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym i odstawiamy aż nasiąkną. Kiwi i jarmuż blendujemy na gładką masę. W drugim naczyniu to samo robimy z mango. W słoikach warstwami układamy kiwi, nasiona chia i mango. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka cukru brązowego lub 1 łyżka syropu klonowego
- garść mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy nasiona chia. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do chwili zagotowania. Następnie dodajemy cukier brązowy i zmniejszamy moc palnika do minimum i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. W międzyczasie blenderem miksujemy mrożone truskawki na gładki mus. Możemy mus dosłodzić, ale to nie jest konieczne, ponieważ pudding jest słodki.
Ciepły pudding przelewamy do pucharków. Na wierzch wylewamy mus.
Składniki:
- 4 czubate łyżki ugotowanego ryżu BASMATI
- 2 łyżki kakao 100%
- około pół szklanki mleka świeżego z dodatkiem laski wanilii
- 3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- ulubione owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy.
Przelewamy deser do pucharka, dodajemy ulubione owoce i gotowe.
Składniki:
- jogurt bio typu Greckiego
- łyżeczka miodu
- garść borówek
- namoczone przez noc: ziarna słonecznika, rodzynki i orzechy.
Wykonanie:
Jogurt przekładamy do salaterek i posypujemy dodatkami oraz polewamy odrobiną miodu.
Składniki do zmiksowania:
- jeden duży banan
- dwie pomarańcze
- łyżka miodu
- dwie łyżki siemienia lnianego
Składniki do zmiksowania:
- jeden duży banan
- jedna pomarańcza
- trzy dojrzałe kiwi
- seler naciowy
- łyżka miodu
- dwie łyżki siemienia lnianego
Składniki:
- jabłka
- cynamon
- jogurt
- banany
- mandarynki
- granat
- kiwi
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
Wykonanie:
Układać warstwowo:
Jabłka z cynamonem (dobrze je podprażyć) zalać jogurtem, następnie ułożyć banany, warstwy przesypujemy ziarnami i przelewamy jogurtem. Na wierzch układamy mandarynki. Można dla zaostrzenia dodać stosunkowo kwaśnego granatu lub kiwi i przesypać ziarnem.
Składniki :
- 2 kiwi
- 1 banan
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 1 mandarynka
- 1 pomarańcza
- 1 jogurt bio z jagodami
Sposób wykonania :
Wszystkie owoce obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać. Do naczynia (szklanki, pucharka) nalać troszkę jogurtu. Następnie posypać lekko owocami i tak na przemiennie aż do zapełnienia całego naczynia. Na koniec zrobić kopiec z owoców i lekko polać jogurtem.
Składniki:
- 2 mleczka kokosowe
- pół szklanki tapioki
- 2 mango
Sposób przygotowania :
Ugotować tapiokę w mleczku kokosowym (ok. 15 min). Po przestudzeniu przełożyć do pucharków. Zblendować mango wyłożyć na wierzch. Nie ma konieczności dodawania cukru pod żadną postacią. Deser jest słodki sam w sobie.
Składniki: (na 2 porcje)
- 550 ml mleka
- 70 g tapioki (ok. 1/3 szklanki)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 słodkie jabłka, średniej wielkości
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnka, dodać syrop klonowy, podgrzewać. Tuż przed zagotowaniem wsypać tapiokę i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając, aż tapioka zmięknie, zeszkli się i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Tak przygotowany pudding zestawić z palnika.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wraz z sokiem z cytryny, wodą i cynamonem umieścić w garnuszku. Dusić kilka minut mieszając, aż jabłka będą szkliste i delikatnie zmiękną.
Na spód słoiczków wyłożyć odrobinę gęstego puddingu z tapioki. Udekorować prażonymi jabłkami.
Składniki do zmiksowania:
- garść rukoli ok. 40 g
- 1 małe jabłko
- 1 średnia gruszka
- 1 łyżka migdałów ok. 10 g